Contabilitate financiara

7x puncte

categorie: Contabilitate

nota: 8.91

nivel: Facultate

In viziunea multor specialisti, la cei doi termeni ai ecuatiei imaginii fidele se mai adauga si al treilea denumit, fidelitate, care are ca scop de a reda o imagine obiectiva sau mai degraba completa si pertinenta asupra realitatii economice. Prin caracteristica completa, se are in vedere nu completitudinea informatiilor, ci faptul de a se prezenta acel set de informatii, pe baza caruia utilizator[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Contabilitate financiara

In viziunea multor specialisti, la cei doi termeni ai ecuatiei imaginii fidele se mai adauga si al treilea denumit, fidelitate, care are ca scop de a reda o imagine obiectiva sau mai degraba completa si pertinenta asupra realitatii economice. Prin caracteristica completa, se are in vedere nu completitudinea informatiilor, ci faptul de a se prezenta acel set de informatii, pe baza caruia utilizatorul sa-si faca o imagine cat mai exacta asupra situatiei patrimoniale si rezultatului.
Versiunea franceza defineste imaginea fidela prin prisma ecuatiei:
Imaginea fidela = sinceritate + regularitate + fidelitate

1.3. Obiectivul situatiilor financiare

Obiectivul situatiilor financiare este de a furniza informatia despre pozitia financiara a intreprinderii, rezultatele (performanta) si modificarile pozitiei financiare ale intreprinderii. Informatiile privind pozitia financiara a intreprinderii sunt oferite de bilant, cele privind rezultatul, de contul de profit si pierdere, iar informatiile privind modificarea pozitiei financiare prin
intermediul unor situatii distincte.

Pozitia financiara a intreprinderii este definita de resursele economice pe care la controleaza , de structura financiara a activelor, datoriilor si capitalurilor propii, de lichiditatea si solvabilitatea
valorilor economice si de capacitate sa de a se adapta schimbarilor mediului in care isi desfasoara activitatea. Formula fundamentala a pozitiei financiare este:
CAPITAL PROPIU (ACTIV NET) = ACTIV – DATORII (PASIV)

Performanta financiara = performanta (rezultatul global) al intreprinderii.

1.4. Elementele modelate prin situatiile financiare
A. Active patrimoniale

Activul indica utilizarea capitalurilor ca bunuri de folosinta indelungata , stocuri, creante, disponibilitati si alte valori.
Activele imobilizate pot fi clasificate in: imobilizari corporale, imobilizari necorporale si imobilizari financiare. Activele imobilizate sunt activele generatoare de beneficii si detinute pe o perioada mai mare de un an.

B. Pasivele patrimoniale
Elementele de pasiv sunt reprezentate de totalitatea surselor de finantare a bunurilor economice si cuprinde capitalurile propii, provizioanele, datoriile pe termen lung, datoriile pe termen scurt si pasivele de regularizare.

1.5.Principiile contabile – obiective ale contabilitatii financiare
In conditiile economiei de piata, practicile contabile ale tarilor eoropene nu mai pot fi concepute fara referinta la principiile care guverneaza contabilitatea.

Principiile contabile se refera in special la continutul si calitatea informatiei contabile furnizate si publicate prin situatiile financiare anuale. Cum situatiile financiare anuale sunt vizate cu prioritate in procesul de standardizare si armonizare contabila pe plan mondial, principiile contabile sunt de regula enumerate si definite de
legislatiile privind contabilitatea nationala. Reglementarile contabile conforme cu directivele europene , vizeaza urmatoarele principii generale:
1) continuarea activitatii,
2) permanentei
metodelor,
3) prudentei,
4) independentei exercitiului,
5) evaluarii separate a elementelor de activ si
de datorii,
6) intangibilitatii,
7) necompensarii,
8) prelevantei economicului asupra juridicului,
9) pragului de semnificatie.

Acestora li se adauga patru caracteristici calitative pe care trebuie sa le aiba informatiile contabile Pentru a fi utila utilizatorilor informatia contabila trebuie sa indeplineasca anumite atribute
denumite caracteristi calitative. Acestea sunt: inteligibilitatea, relevalta, credibilitatea, comparatibilitatea, oportunitatea. Toate acestea sunt considerate si norme de conduita ale profesionistului contabil, deci principii ale deontologiei contabile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Contabilitate

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.