Consum de droguri in Romania

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.96

nivel: Facultate

De asemenea, potrivit unui alt studiu dat publicicitatii in anul 2005, rezulta ca 4% din tinerii chestionati cu varste intre 11 si 22 de ani au consumat droguri ilegale. Potrivit Raportului elaborat de Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie, Romania prezenta in 2007 cele mai scazute prevalente pentru consumul unor importante categorii de droguri, dar chiar si asa, cifrele sunt ingri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Consum de droguri in Romania

De asemenea, potrivit unui alt studiu dat publicicitatii in anul 2005, rezulta ca 4% din tinerii chestionati cu varste intre 11 si 22 de ani au consumat droguri ilegale. Potrivit Raportului elaborat de Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie, Romania prezenta in 2007 cele mai scazute prevalente pentru consumul unor importante categorii de droguri, dar chiar si asa, cifrele sunt ingrijoratoare, numarul consumatorilor fiind in crestere.

Daca in 2007, prevelenta consumului de droguri in tara noastra in randul populatiei generale(15-64 de ani) era de 1.7%, in 2011 ea s-a triplat la 4.3%. Prevalenta consumului recent in randul studentilor este 9% si, ca si in cazul consumului de-a lungul vietii, cea mai mare valoare, in functie de tipul de drog consumat, a fost inregistrata pentru canabis - 7,9%, urmand SNPP - 1,4% si tranchilizantele administrate fara indicatia medicului - 1,2%. Astfel, consumul recent este concentrat pe droguri recreationale, cum ar fi canabisul si ecstasy. Se remarca totusi o diversificare a consumului si prezenta consumului de ketamina in randul studentilor, consum semnalat pentru prima data in Romania in cadrul studiului GPS 2010.

In ultimii ani, cresterea numarului de consumatori problematici se datoreaza, in mare parte, aparitiei pe piata din Romania a noilor substante cu proprietati psihoactive, care, initial, au fost comercializate fara restrictii. Prin extrapolare, 300.000 de persoane au consumat pana in 2007 cel putin o data unul dintre aceste droguri: marijuana, ecstasy, inhalante, cocaina, crack, amfetamine, halucinogene, heroina sau opiacee. Daca se iau in considerare si medicamentele (tranchilizante, sedative, antidepresive) acest procent ajunge la 8,6% (aproximativ 1.300.000 de persoane).

Dintre drogurile ilegale, cel mai consumat este cannabisul, intr-un procent de 1,5%, urmat de ecstasy - 0,4%, heroina - 0,1%, halucinogene - 0,1%, cocaina (in ambele forme - baza sau crack) - 0,1%. Decese cauzate de consumul de droguri - Romania se afla pe locul 10 dintr-o lista de 28 de tari, cu 16 decese prin consum de droguri raportate in anul 2006. Tarile cu cele mai putine decese
au fost: Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Cehia, Franta, Polonia, Tarile de Jos, Italia. Cele mai multe decese s-au inregistrat in Austria (35 cazuri), Marea Britanie (47), Norvegia (52), Luxemburg (60) si Estonia (73 cazuri).

Studiul realizat de Agentia Nationala Antidrog a aratat ca opinia publica este in favoarea solutionarii problemei drogurilor ilicite, mai ales prin intermediul activitatilor de aplicare a legii sau de prevenire. Desi mai mult de 85% din populatie este de acord cu asistenta medicala a consumatorilor de droguri, indiferent de modul de includere a acestora intr-un program terapeutic (voluntar sau obligatoriu), aproape jumatate dintre respondenti considera administrarea metadonei in scop terapeutic lipsita de importanta (43%).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.