Consultanta de afaceri de un sfert de miliard de euro

7x puncte

categorie: Economie

nota: 9.88

nivel: Liceu

Cele mai multe servicii de consultanta din Romania s-au derulat in domeniul afacerilor (40%), dar sectorul care a beneficiat cel mai mult de ajutorul specialistilor a fost cel public. Din totalul cifrei de afaceri a pietei romanesti de consultanta, 45% se regaseste in serviciile de specialitate acordate institutiilor publice. Din pacate, studiul nu a putut evidentia ponderea pe care au ocupat-o se[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Consultanta de afaceri de un sfert de miliard de euro

Cele mai multe servicii de consultanta din Romania s-au derulat in domeniul afacerilor (40%), dar sectorul care a beneficiat cel mai mult de ajutorul specialistilor a fost cel public. Din totalul cifrei de afaceri a pietei romanesti de consultanta, 45% se regaseste in serviciile de specialitate acordate institutiilor publice. Din pacate, studiul nu a putut evidentia ponderea pe care au ocupat-o serviciile de consultanta dedicate dezvoltarii resurselor umane. Mihai Svasta spune ca aproximativ 60 de firme de consultanta declara consultanta in resurse umane ca fiind activitatea principala.

"In Romania, firmele de consultanta in resurse umane fac, in general, recrutare si selectie, leasing de personal si, eventual, training. Conform FEACO, aceste activitati sunt incluse in domeniile consultantei in management, dar nu la consultanta in resurse umane! De exemplu, leasingul de personal este cuprins de FEACO in categoria Business Process Outsourcing iar recrutarea, selectia si trainingul sunt clasificate la alte servicii de consultanta complementare".

Desi activitatile principale alocate de FEACO in domeniul consultantei in resurse umane sunt legate de evaluarea personalului, a performantelor si posturilor, urmate de servicii de elaborare a fiselor de post, a regulamentelor de ordine interioara si a serviciilor de diagnoza organizationala, directorul general al firmei De Klausen din Cluj, Eliade Rotaru, considera ca "Pe piata, cererea de servicii de consultanta complementare - recrutare, selectie si training - este foarte mare, depasind, de departe, prima categorie de servicii.

" Pe de alta parte, Constantin Turmac, directorul general al firmei Compass Consulting, se intreaba daca mai este permis ca, in 2007, firmele sa se mai prezinte cu seturi de servicii profesionale aflate in conflict de interese, ca de exemplu trainingul si recrutarea. "Nu este posibil sa tii un training si in acelasi timp sa ai in derulare un proiect de cautare a unor candidati cu profilul celor identificati la training. Conform deontologiei si valorilor firmelor de recrutare, ii vei contacta pentru a le oferi sansa valorificarii suplimentare a competentelor lor. Si totusi, fara pretextul programului de training, nici nu i-ai fi putut intalni/descoperi.

Oare nu este un conflict similar ca cel dintre audit (verificare in numele actionarilor) si consultanta (sfatuirea managementului)?"
Mai rau este faptul ca pe piata romaneasca de consultanta cresc serviciile "branduite", denumite de Constatin Turmac "hit&run". Activitatea de consultanta este puternic afectata de moda. Se cumpara servicii nu neaparat pentru ca dau rezultate, ci pentru ca firma doreste sa se comporte la fel cu competitorii sai. Daca acestia au apelat la un anumit curs, el este ales de o alta companie numai din acest considerent. Sau, se opteaza pentru evaluarea personalului, ca scop in sine, fara a se face corelatii adecvate cu alte actiuni sau masuri ce ar trebui intreprinse.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.