Constructiile edificate de soti pe terenul unuia dintre ei

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.85

nivel: Facultate

In ceea ce priveste constructiile edificate de soti pe terenul unuia dintre ei ,exista doua prezumtii legale care intra in conflict.
In primul rand este vorba de prezumtia instituita de articolul 482 COD CIVIL ,si anume ca "proprietatea unui lucru mobil sau imobil da drept asupra tot ceea ce produce lucrul si asupra a tot ce se uneste, ca accesoriu ,cu lucrul,intr-un mod natural sau artifi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Constructiile edificate de soti pe terenul unuia dintre ei

In ceea ce priveste constructiile edificate de soti pe terenul unuia dintre ei ,exista doua prezumtii legale care intra in conflict.
In primul rand este vorba de prezumtia instituita de articolul 482 COD CIVIL ,si anume ca "proprietatea unui lucru mobil sau imobil da drept asupra tot ceea ce produce lucrul si asupra a tot ce se uneste, ca accesoriu ,cu lucrul,intr-un mod natural sau artificial".Bineinteles, aceasta se intampla in situatia in care intre proprietarul terenului si constructor nu exista o conventie sau o situatie legala din care sa rezulte un drept de superficicie in favoarea constructorului.

A doua prezumtie este cea prevazuta in articolul 30 din CODUL FAMILIEI si anume prezumtia de comunitate.Desigur,ne-am putea gandi ca regula care urmeaza a fi aplicata este cea prevazuta in articolul 492 COD CIVIL coroborat cu articolul 494 COD CIVIL.In acest caz insa ,are prioritate regimul comunitatii ,astfel ca ,indiferent caruia dintre soti ii apartine terenul asupra caruia s-a construit ,daca acea constructie a fost edificata in timpul casatoriei ,ea va deveni bun comun in devalmasie al sotilor.

Intr-o alta opinie din doctrina se sustine ca se aplica dispozitiile articolului 494 COD CIVIL.
Potivit acestei opinii,daca sotul constructor a construit cu mijloace proprii pe trenul celuilalt sot,cu acordul acestuia,constructia va fi bun propriu al sotului constructor. Acesta dobandeste proprietatea asupra constructiei si un drept de folosinta asupra terenului ,constituindu-se in favoarea lui un drept de superficie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.