Constructii pentru realizarea productiei vegetale

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Referat despre Constructii pentru realizarea productiei vegetale
Dirijarea factorilor de vegetație
Pentru a obține recolte ridicate și timpurii din culturile forțate trebuie aplicate măsurile agrotehnice indicate în aceste condiții de cultură și dirijați permanent factorii de vegetație ca să corespundă cu cerințele plantelor, folosind aparatură simplă sau electronică. Pentru a reali[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Constructii pentru realizarea productiei vegetale

Referat despre Constructii pentru realizarea productiei vegetale
Dirijarea factorilor de vegetație
Pentru a obține recolte ridicate și timpurii din culturile forțate trebuie aplicate măsurile agrotehnice indicate în aceste condiții de cultură și dirijați permanent factorii de vegetație ca să corespundă cu cerințele plantelor, folosind aparatură simplă sau electronică. Pentru a realiza acest lucru este necesar să se studieze și să se urmărească evoluția condițiilor meteorologice în construcții, modul cum ele influențează asupra creșterii și dezvoltării plantelor legumicole și care sunt posibilitățile de a dirija aceste condiții.
Dintre factorii care determină microclimatul din sere, răsadnițe și adăposturi, rolul cel mai important îl au căldura și lumina, aerisirea etc.

Căldura
Cea din interiorul construcțiilor este rezultatul influenței temperaturii exterioare și al încălzirii realizată cu ajutorul instalațiilor speciale. Temperatura se menține cât mai constant, la nivelul cerut de specii, funcție de faza lor de vegetație și de intensitatea radiației solare. Regimul termic din seră se mai dirijează prin aerisire și umbrire. În ce privește legătura căldurii cu ceilalți factori, cea mai importantă este corelarea cu lumina. Căldura trebuie să se mențină la limita optimă în zilele însorite, iar în cele noroase cu +30 … + 40C mai mică; la fel și noaptea temperatura va fi mai scăzută.

Lumina
Este influențată de intensitatea radiației solare. Dirijarea ei urmărește în primul rând folosirea cât mai economică a luminii naturale disponibile. Sisteme horticole comparate Curățirea sticlei, orientarea favorabilă a rândurilor de plante, densitatea potrivită a plantelor în seră sunt măsurile practice care se iau în acest scop.

Umbrirea
Este un mijloc de reducere a intensității luminii prea puternice din timpul verii, care determină creșterea foarte rapidă a căldurii la limite peste nevoile plantelor și care pot fi dăunătoare. Umbrirea împiedică creșterea exagerată a temperaturii și atenuează trecerile bruște de la lumina slabă la lumina foarte puternică.

Umiditatea
Este un factor care poate fi creat și dirijat de cultivator, după nevoile plantei. În perioadele cu nebulozitate mare, radiația fiind redusă, există pericolul de a crește peste măsură umiditatea aerului. Același pericol există și în serele din material plastic, unde vaporii de apă se condensează pe suprafața foliilor. În aceste cazuri, se intervine prin aerisire; dacă afară umiditatea este mai ridicată (de pildă plouă) atunci aerisirea nu are efect. Ridicarea temperaturii aerului – cu respectarea nevoilor culturii – are ca efect scăderea umidității. În același scop se va evita udarea prin ploaie artificială. În cazul când se urmărește creșterea umezelii în aer, se fac pulverizări de scurtă durată, udându-se potecile și conductele.

Aerisirea
Este o operație care permite cultivatorului să dirijeze mai mulți factori: regimul de aer și gaze, temperatura și umiditatea.
Pentru aerisire se folosesc ferestrele. Suprafața ocupată de ferestre trebuie să fie de 20-30% din totalul suprafeței de sticlă, din care pe acoperiș 20% și 10% pe pereții laterali. Deschiderea ferestrelor poate varia în funcție de intensitatea cu care trebuie să se facă aerisirea. O aerisire puternică se obține deschizând atât ferestrele din pereții laterali, cât și pe cele de pe versanți.

Regimul de nutriție
Creat în sere, este influențat de fertilitatea naturală a solului și de aplicarea îngrășămintelor. Acestea se introduc în sol înainte de cultivare sau în cursul vegetației. În ultimul caz se folosește instalația specială de reglat și controlat concentrația de îngrășăminte care, amestecate în apă, se aplică cu apa de udat.

Folosirea rațională a spațiilor cultivate
Serele, răsadnițele și solariile constituie mijloacele cele mai importante pentru eșalonarea producției legumicole în perioada rece a anului. Pe de altă parte valoarea mare a investițiilor necesare la înființarea lor și costul ridicat al producției sunt particularități care determină necesitate folosirii lor cât mai intensiv, în tot cursul anului, chiar în perioadele prielnice culturilor neadăpostite. Folosirea rațională și intensivă a terenului se poate asigura prin practicarea culturilor succesive și asociate (Mănescu Bujor – 1966)1.

La alegerea succesiunilor de culturi se va ține seama de lungimea perioadei de vegetație a fiecărei culturi în parte, așa încât să se poată planifica cu precizie intervalul de timp cât va ocupa spațiul și să se programeze corect datele de produs răsad, plantat și desființat fiecare ciclu de cultură. Aceste date, odată stabilite, vor trebui respectate cu strictețe. Alegerea speciilor și soiurilor se face având în vedere sarcina de lărgire a sortimentului, dar și de posibilitățile de valorificare, adică de cerințele consumatorilor în perioada respectivă.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.