Constructie europeana

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Suntem cu siguranta tentati sa refuzam o astfel de imagine asupra Europei. Nu putem insa sa nu acceptam ca divizarea politica, economica si religioasa a continentului european constituie o permanenta.
Cum a fost atunci posibila integrarea europeana? Incercand sa-si explice o astfel de mutatie de proportii in evolutia Europei, Louis Carton este de parere ca, desi divizata, Europa prezinta o [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Constructie europeana

Suntem cu siguranta tentati sa refuzam o astfel de imagine asupra Europei. Nu putem insa sa nu acceptam ca divizarea politica, economica si religioasa a continentului european constituie o permanenta.
Cum a fost atunci posibila integrarea europeana? Incercand sa-si explice o astfel de mutatie de proportii in evolutia Europei, Louis Carton este de parere ca, desi divizata, Europa prezinta o constanta - comunitatea civilizatiei, inteleasa astfel: "Dar, daca Europa este divizata in actiune, ramane o comunitate a civilizatiei. O comunitate care nu inseamna unitate sau monolitism.

Dimpotriva, diversitatea si varietatea caracterizeaza civilizatia comuna a Europei. Ea este fondata pe o anumita conceptie a individului. Dar, fiecare individ este complex si poarta in el doua capacitati care uneori se completeaza, alteori se contrazic: inteligenta, partea rationala a spiritului, apta sa analizeze, sa inteleaga, sa construiasca si imaginatia, intuitia, parte irationala care urmeaza impulsuri adesea misterioase. Complexitatea civilizatiei Europei este imaginea spiritului uman. Este de altfel construita pe dublul aport al traditiei pagane axata pe ratiunea umana si al celei crestine, fundamentata pe credinta.

Ca si spiritul uman, civilizatia occidentala va fi constant solicitata de spirit si de ratiune. Uneori una din sursele traditiei europene va domina: Evul Mediu va fi era credintei, Renasterea va dezvolta influenta ratiunii. Alteori, credinta si ratiune se vor echilibra, in indivizi ca si in societate [...]".[2]
Comunitatea civilizatiei nu semnifica asadar uniformitate. Ceea ce o caracterizeaza nu este asemanarea indivizilor, ci specificul comun: capacitatea de a intelege si de a asimila aceleasi idei. Comunitatea civilizatiei europene sta in capacitatea comuna a europenilor de a simti, de a reactiona, de a asimila.

Determinata politic, unificarea europeana este in esenta un proces institutional si cultural; si daca institutiile sunt "obiectivarea culturii"[3], rezulta ca Europa unita se datoreaza apartenentei popoarelor la cultura europeana, manifestarii in fapt a aceluiasi sistem de valori.Definirea culturii europene este esentiala pentru stabilirea apartenentei la Europa, intr-un moment in care aceasta se redefineste si se cauta. Ce fel de Europa si pana unde?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.