Constructia unui personaj dintr-un roman psihologic din perioada interbelica - Fred Vasilescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.91

nivel: Liceu

În notele de subsol ale romanului, autorul prezintă în mod direct portretul moral al lui Fred- un tânăr „deosebit”, delicat, cu o mare capacitate intelectuală și care are un caracter de învingător. Portretul fizic este realizat tot de autor, dar la sfârșitul romanului, în „Epilog II”. Fred era un tânăr blond, cu ochii verzi, un mare sportiv, „cu mișcări mlădioase&rdqu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Constructia unui personaj dintr-un roman psihologic din perioada interbelica - Fred Vasilescu

În notele de subsol ale romanului, autorul prezintă în mod direct portretul moral al lui Fred- un tânăr „deosebit”, delicat, cu o mare capacitate intelectuală și care are un caracter de învingător. Portretul fizic este realizat tot de autor, dar la sfârșitul romanului, în „Epilog II”. Fred era un tânăr blond, cu ochii verzi, un mare sportiv, „cu mișcări mlădioase”. Conform lui Nicolae Manolescu, Fred e un personaj superior din punct de vedere al iubirii, însă nu se încadrează în totalitate tiparului, întrucât el trăiește drama unei iubiri imposibile.

Fred acceptă la îndemnul autorului să scrie despre frământările sufletului său. Ceea ce îl determină însă pe Fred să-și înceapă jurnalul este însă dorința de a înțelege cum a fost posibilă o relație între George Ladima și Emilia Răchitaru. Paralel cu relatarea și analizarea acestei relații, Fred își împărtășește și experiența iubirii pentru doamna T. Astfel, el începe să-i cunoască mai bine pe ceilalți, descoperindu-se totodată și pe sine. De asemenea, constată că nu a procedat corect, judecându-i pe ceilalți în funcție de propriile principii sau că imaginea lor nu era completă.

În urmă cu patru-cinci ani, când Fred dorea să-și decoreze apartamentul pe care tocmai îl achiziționase o întâlnește pe doamna T, proprietara unui magazin de mobilă, de care se îndrăgostește. Fred o iubește pe D-na T, dar datorită prezenței Emiliei în viața sa, îi e frică să se implice într-o relație serioasă, din teama de a nu afla mai târziu că ea ar putea fi o altă Emilia. D-na T. însa, se implică încă de la început în relație și reușește prin iubirea pe care i-o poartă să-l transforme, să-i inducă o altă perspectivă de a vedea viața; schimbarea este recunoscută și de Fred atunci când realizează cât de afectat este de iubirea fără speranță a lui Ladima.

Descoperind superioritatea ființe iubite, Fred trăiește un complex de inferioritate, motiv pentru care se pune pe el pe primul loc. Căzut în capcana propriului orgoliu, Fred preferă să o piardă pe doamna T, decât să se schimbe el (Nicolae Manolescu). Drama personajului provine din vanitatea exagerată a acestuia, care îl împiedică să se dăruiască în totalitate iubirii, sacrificâdu-și astfel fericirea.

O altă persoană importantă din viața lui Fred este George Ladima, pe care îl întâlnește prima data la Techerghiol. Ladima este singura persoană în care Fred simte că poate avea încredere și căreia ar fi fost dispus să-i mărturisească motivul pentru care refuză iubirea d-nei T. Fred începe în scurt timp, să-l admire pe Ladima, încearcă să-l ajute, oferindu-i o slujbă la ziarul „Veacul”.

Doar în momentul în care citește scrisorile primite de Emilia de la Ladima, Fred își dă seama că Ladima era altfel față de cum îl judecase el anterior, și mai mult, realizează că se poate identifica cu soarta acestuia, considerând că destinele lor sunt similare. Descoperind tragedia lui Ladima, care iubise femeia nepotrivită, Fred Vasilescu se regăsește pe sine în iubirea neîmplinită cu doamna T. Încercând să înțeleagă motivul sinuciderii lui Ladima, Fred se identifică în trăirile acestuia și regretă că nu a avut puterea să-l înțeleagă, decât.

Accidentul său este la fel de enigmatic, precum și moartea lui Ladima, lăsând loc la multe interpretări. Înainte de a avea accidentul, Fred își lasă toată averea prin testament doamnei T și trimite manuscrisul jurnalului său autorului. În ciuda faptului că era o persoană importantă a marii societăți, moartea lui Fred e redată într-un articol scurt de ziar, fiind tratată cu indiferență, semn că multe dintre tainele unei existențe rămîn nesoluționate odată cu dispariția persoanei respective.

Fred Vasilescu trăiește un complex de inferioritate al bărbatului, e nevoit să se supună formei fixe a unui pat al lui Procust. Este un personaj complex prin gândirea și valorile pe care le are, original prin faptul că își pune „probleme care îi torturează” viața. Tehnica de realizarea a acestui personaj este una modernă: reușim să surprindem câteva trăsături ale caracterului său, în funcție de mai multe perspective oferite de Maria T. Mănescu, autor, prietenii săi.

Autocaracterizarea realizată de Fred este de asemenea elocventă în încercarea de a surprinde meandrele felului său de a fi. Dincolo de analiza psihologică, de introspecție și de toate tipurile de caracterizări, Fred Vasilescu este un personaj care nu se lasă descoperit în toate resorturile personalității sale complexe, reprezentând la nivelul romanului lui Camil Petrescu tipul intelectualului, dar în același timp o individualitate care nu suportă încadrarea într-o serie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.