Constructia unei echipe de management

3x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Liceu

Unele concepte dezvoltate in Occident precum MBO, TQM sau TM (Management Total) au avut si inca au un impact formidabil pentru succesul companiilor japoneze in competitia globala. Una dintre ideile de baza impuse de astfel de concepte este cea privind necesitatea muncii in echipa pentru a obtine performanta sau, mai general spus, spiritul de echipa in management; fara echipe puternice de managemen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Constructia unei echipe de management

Unele concepte dezvoltate in Occident precum MBO, TQM sau TM (Management Total) au avut si inca au un impact formidabil pentru succesul companiilor japoneze in competitia globala. Una dintre ideile de baza impuse de astfel de concepte este cea privind necesitatea muncii in echipa pentru a obtine performanta sau, mai general spus, spiritul de echipa in management; fara echipe puternice de management, ierarhizate piramidal, este pur si simplu o iluzie ca o companie/institutie va deveni vreodata performanta.

Fara a extinde analiza pe marginea conceptelor invocate , vom aminti doar doua aspecte:
-impactul Cercurilor de Calitate in competitia globala;
-importanta echipelor in Managementul Total.Una dintre conceptiile pertinente privind indivizii si grupurile, munca in echipa, tehnicile de orientare a comportamentului unui grup in managementul performant, impactul acestor abordari asupra calitatii etc., conceptie valabila atat in teorie cat si in practica afacerilor contemporane - argumenteaza Huczynski si Buchanan - se regaseste in managementul marilor corporatii japoneze.

Totusi, primii pasi in directia de studiu a calitatii pe o baza statistica si includerea tuturor "componentelor" firmei in efortul pentru calitate apartin lui Eduards Deming si Joseph Juran, ambii profesori americani ce au pus bazele teoretice ale conceptului de TQM, incepand cu anii ' 50. Acestia vor revolutiona domeniul calitatii in practica afacerilor, insa vor aduce si contributii indirecte in ceea ce priveste locul/rolul echipei in MRU. Companiile nipone au preluat prin import de cunostinte teoriile celor doi cercetatori americani cu privire la locul/importanta calitatii produselor/serviciilor in managementul performant, au "japonizat" acest concept si l-au folosit ulterior ca o "arma economica" in competitia cu firmele americane.

Asociat conceptului de TQM, profesorul nipon Kaoru Ishikawa a devenit un veritabil geniu pentru Japonia postbelica prin contributia adusa la imbunatatirea calitatii produselor nipone; el a initiat conceptul de Cerc de Calitate, respectiv un grup de salariati reuniti informal pentru a analiza periodic ce imbunatatiri se pot aduce procesului de fabricatie pentru a spori calitatea, cu ce probleme se confrunta un departament sau altul etc. Ulterior Ishikawa lasa de inteles ca Cercurile de Calitate au fost gandite ca un instrument de "constructie" a spiritului de echipa in firmele nipone, ca un instrument de consolidare a coeziunii grupului si training-ul salariatilor.

Incepand cu anii '70, companiile Occidentale au recurs si ele la TQM si la Cercurile de Calitate, la alte concepte/instrumente aplicate de firmele nipone, recuperand treptat din terenul pierdut anterior; competitia globala intre marile MNC-uri ramane extrem de accentuata, fiind imposibil de predictionat la ce arme/instrumente vor recurge in viitor corporatiile performante.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.