Constructia subiectului unui roman de Geroge Calinescu referire la actiune, conflict, relatii temporale si spatiale

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.08

nivel: Liceu

Conflict: lupta, opoziția între două personaje, atitudini, concepții, sentimente, între personaj și destin, între personaj și societate. Conflictul este elementul esențial care determină acțiunea unei opere epice și mai ales dramatice.

Conflictul poate fi exterior (între două personaje sau între personaj și societate) sau interior (între rațiune și sentiment, între datorie și pa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Constructia subiectului unui roman de Geroge Calinescu referire la actiune, conflict, relatii temporale si spatiale

Conflict: lupta, opoziția între două personaje, atitudini, concepții, sentimente, între personaj și destin, între personaj și societate. Conflictul este elementul esențial care determină acțiunea unei opere epice și mai ales dramatice.

Conflictul poate fi exterior (între două personaje sau între personaj și societate) sau interior (între rațiune și sentiment, între datorie și pasiune)

Din perspectiva momentelor subiectului, izbucnirea conflictului se suprapune cu intriga, maxima tensiune cu punctul culminant, iar soluționarea conflictului cu deznodamantul.

În “Enigma Otiliei” se declanșează un conflict exterior de interese pentru stăpânirea averii bătrânului Costache Giurgiuveanu. Permanente generatoare de conflicte sunt Aglae și Aurica: dornice de a intra în posesia averii bătrânului, își îndreaptă râutatea și ura împotriva Otiliei despre care cred că știe să se agațe de gâtul bărbaților pentru a-și satisface toate interesele.

Relatii spațiale și temporale:
Perspectiva temporala poate fi:
- cronologică sau continuă – bazată pe relatarea în ordinea derulării evenimentelor („Enigma Otiliei”)
- discontinuă – bazată pe alternanța temporală a evenimentelor, pe dislocări – evocare sau reluare, flash-back. (“Ultima noapte…”)

Perspectiva spațială:
- spațiu real si spatiu imaginar

Relațiile temporale și spațiale sunt bine conturate în incipitul romanului care cuprinde precizarea timpului și a spațiului desfășurării acțiunii, realizată prin tehnica detaliului: „Într-o seară de la începutul lui iulie 1909, cu puțin înainte de orele zece”, Felix Sima soseșe pe strada Antim pe care autorul o descrie minutios, detaliind aspectul caselor cu o „varietate neprevazuta a arhitecturii”, din care naratorul surprinde „mărimea neobișnuita a ferestrelor, în raport cu forma scundă a clădirilor, ciubucăria, ridiculă prin grandoare, amestecul de frontoane grecești și chiar ogive”, „umezeala care dezghiocă varul”, „uscaciunea, care umflă lemnaria” – toate făcând din strada bucureșteană „o caricatură în moloz a unei străzi italice”
- spațiu închis și spațiu deschis
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.