Constructia subiectului intr-o comedie studiata - O scrisoare pierduta de Ion Luca Caragiale

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.15

nivel: Liceu

În primul rând, construcția complexă are la bază tehnica bulgărelui de zăpadă, adică acumularea de situații conflictuale. Prin aceasta se are în vedere menținerea la un nivel ridicat a tensiunii dramatice. Aceasta înseamnă pe de o parte complicarea și multiplicarea situațiilor conflictuale, iar pe de altă parte stimularea curiozității spectatorului. Pentru întărirea tensiunii dramatice, Caragiale [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Constructia subiectului intr-o comedie studiata - O scrisoare pierduta de Ion Luca Caragiale

În primul rând, construcția complexă are la bază tehnica bulgărelui de zăpadă, adică acumularea de situații conflictuale. Prin aceasta se are în vedere menținerea la un nivel ridicat a tensiunii dramatice. Aceasta înseamnă pe de o parte complicarea și multiplicarea situațiilor conflictuale, iar pe de altă parte stimularea curiozității spectatorului. Pentru întărirea tensiunii dramatice, Caragiale folosește diverse procedee compoziționale. E vorba despre modificarea raporturilor dintre personaje: la început gruparea Cațavencu pare triumfătoare, iar gruparea Trahanache învinsă, la sfârșit învinge gruparea Trahanache și pierde Cațavencu. Un alt procedeu este cel al evenimentului surpriză. Este vorba despre candidatul numit de la centru Agamiță Dandanache.

Al doilea argument vizează evoluția situațiilor conflictuale, natura conflictului și modul în care este prezentat. Avem de-a face cu conflicte directe, ca acela dintre Tipătescu și Cațavencu, din actul al doilea; indirecte, precum cel dintre Trahanache și Tipătescu din actul I; explicite, asemenea celui dintre Zoe și Tipătescu din actul al doilea, sau implicite: Trahanache versus Tipătescu.

Al treilea argument se referă la intrigă. În orice comedie, intriga are un rol deosebit de important, ea determină desfășurarea acțiunii și efectul de ansamblu pe care piesa îl produce asupra spectatorului. În comedie, intriga e derizorie și în această piesă e reprezentată de pierderea scrisorii, dobândirea ei de către Cațavencu și folosirea scrisorii ca instrument de șantaj politic. Semnificația acestei intrigi vizează ridicolul și produce o agitație nejustificată.

Al patrulea argument nu se regăsește în citatul lui Adrian Marino și dovedește originalitatea dramaturgului. În construcția subiectului piesei, o poziție aparte au două personaje secundare: Cetățeanul turmentat și Agamiță Dandanache. Amândoi au intervenții decisive, deși involuntare în derularea intrigii. Cetățeanul turmentat face ca scrisoarea de amor să-i parvină lui Cațavencu și tot el o regăsește din întâmplare înspre finalul piesei și o readuce destinatarului. În acest caz este un instrument al hazardului. În plus, i se adaugă o importanță deosebită în economia piesei, intră în numeroase rânduri în scenă, de fiecare dată ca prezență nedorită și cu aceeași replică, având valoare de laitmotiv: „Eu cu cine votez?”

În compoziția și în semnificația piesei, Cetățeanul turmentat are funcții multiple. Mai întâi creează suspans: găsește scrisoarea, o pierde și o găsește din nou. Personajul este în evident contrast situațional cu celelalte personaje: toți sunt agitați, preocupați de alegeri și prinși în jocul politic, numai el are o singură grijă (de a ști cu cine votează). Personajul creează efect comic prin starea de turmentare și prin limbaj. Este un personaj caricatural, mai apropiat de personajele dintr-o farsa. Eroul are și o semnificație simbolică. El întruchipează masa amorfa a alegătorilor, incapabili de opțiune și de asumarea unei responsabilități. Vrea să știe cu cine votează pentru a se pune bine cu mai-marii zilei și pentru a obține astfel un profit. Nu duce scrisoarea din onestitate, ci din automatism, deoarece fusese factor poștal.

Agamiță Dandanache este folosit în piesă ca un element surpriză. Personajul întarește prin generalizare și prin îngroșare a trăsăturilor, semnificația piesei: candidatul trimis de la centru nu e cu nimic mai bun decât pretendenții locali la funcția de deputat. Dimpotrivă, obține postul prin șantaj, pe care îl consideră o formă de diplomație. La aceasta se adaugă convingerea că totul în politică este să nu îți ții cuvântul. Păstrează scrisoarea compromițătoare pentru ca și altă data să poată șantaja. Caragiale spune despre el ca este „mai prost ca Farfuridi și mai canalie decât Cațavencu.”

În concluzie, afirmația lui Adrian Marino își găsește ilustrarea în construcția subiectului și în substanța piesei lui Caragiale. Mai mult chiar, se pot adăuga considerațiile lui Ștefan Cazimir despre I. L. Caragiale: „ceea ce s-a spus despre Caragiale poate fi supus revizuirilor, ceea ce a spus Caragiale despre noi este turnat ca bronzul eternității.”
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.