Constructia aparatului digestiv

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.82

nivel: Facultate

In stomac alimentele nutritive nu se amesteca la intamplare ca intr-un sac tiganesc, exista o ordine foarte stricta de asimilare a produselor nutritive. Cu cat produsele nutritive se asimileaza mai rapid cu atat apare starea de foame mai repede. Majoritatea produselor vegetale se asimileaza foarte rapid deoarece includ multi carbohidrati. Iata de ce un animal ierbivor paste toata ziua iar un anima[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Constructia aparatului digestiv

In stomac alimentele nutritive nu se amesteca la intamplare ca intr-un sac tiganesc, exista o ordine foarte stricta de asimilare a produselor nutritive. Cu cat produsele nutritive se asimileaza mai rapid cu atat apare starea de foame mai repede. Majoritatea produselor vegetale se asimileaza foarte rapid deoarece includ multi carbohidrati. Iata de ce un animal ierbivor paste toata ziua iar un animal carnivor mananca o singura data la trei zile.

Un scorpion femela, dupa fecundare, mananca masculul apoi poate sa nu mai manance nimic timp de 12 luni de zile. Hrana de origine animala se mentine mult mai mult in stomac si confera mult mai multa energie in comparatie cu cea vegetala. Stomacul este considerat ca un rezervor unde produsele nutritive sunt supuse unei prelucrari de catre sucul gastric si sunt amestecate pana la formarea unui bol care are un mediu alcalin, numai atunci hrana poate patrunde in duoden.

Sucul gastric include urmatorii componenti: acidul clorhidric, pepsinogenul, mucusul si alti factori. Acidul clorhidric catalizeaza transformarea pepsinogenului in pepsina si furnizeaza un PH scazut, cand pepsina actioneaza asupra proteinelor. Pepsina participa la digestia substantelor nutritive impreuna cu alte proteaze eliminate de catre glandele endocrine. Gastrina este secretata de catre celulele G din antrul piloric si participa la reglarea secretiei acide gastrice.

Mucoasa gastrica protejaza tesutul tubului digestiv de actiunea chimica si mecanica a sucului gastric. Tunica mucoasa a stomacului are o suprafata de 900 mm2 cu o grosime de 0,1 mm la nivelul cardiei si 0,4 mm in regiunea fundica. In regiunea pilorica are 2 mm. Cand stomacul este gol, datorita elasticitatii submucoasei si contractiei musculare, mucoasa formeaza niste pliuri adanci cu orientare de la cardia spre pilor.

Examinand la microscop suprafata mucoasa, se constata numeroase orificii, care reprezinta invaginatii infundibulare - cripte sau fovee - in fundul carora se deschid glandele stomacului. Epiteliul de acoperire captuseste toata suprafata tubului digestiv si este format dintr-un rand de celule cilindrice denumite celule mucoase de suprafata. Aceste celule se produc permanent prin diferentierea celulelor din fundul criptelor. Dupa 5-6 zile aceste celule se descuameaza prin exfoliere, in timpul alimentatiei, proces prin care se elimina cantitati de mucus in lumenul gastric, lubrefiind mucoasa gastrica.

Corionul mucoasei este format din tesutul conjunctiv dispus intre tubii glandulari si intre cripte. Cea mai mare parte a corionului este formata de glandele mucoasei gastrice, care se diferentiaza in diverse regiuni gastrice pe baza urmatoarelor particularitati morfofunctionale:
-glandele cardiale, localizate intre mucoasa esofagului si cea fundica, care secreta mucus si electroliti;
-glandele fundice localizate in zona fundica si in corpul stomacului, unde se secreta acidul clorhidric, mucusul si enzimele gastrice (glande principale).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.