Constructia Uniunii Europene

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.84

nivel: Facultate

Adoptarea Tratatului de la Maastricht reprezinta cea mai mare reusita a Comunitatii Economice (dupa Tratatul de la Roma), dar si cea de-a doua revizuire fundamentala a Tratatelor Constitutive (desi unii autori folosesc termenul de "inlocuire").
Obiectivul pe termen lung al Tratatului de la Maastricht este realizarea unei Europe Politice (la egala distanta de o Europa Federala sau Confederal[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Constructia Uniunii Europene

Adoptarea Tratatului de la Maastricht reprezinta cea mai mare reusita a Comunitatii Economice (dupa Tratatul de la Roma), dar si cea de-a doua revizuire fundamentala a Tratatelor Constitutive (desi unii autori folosesc termenul de "inlocuire").
Obiectivul pe termen lung al Tratatului de la Maastricht este realizarea unei Europe Politice (la egala distanta de o Europa Federala sau Confederala).

Tratatul nu acorda personalitate juridica Uniunii Europene, dar Uniunea Europeana reprezinta fundamentul Europei Politice.
Termenul de "Uniune Europeana " precum si inlocuirea expresiei "Comunitate Economica Europeana " cu cea de "Comunitate Europeana" reflecta etapele parcurse in constructia europeana. Astfel, Europa bancherilor, a comerciantilor, a pescarilor si agricultorilor nu mai ramane obiectivul principal chiar daca teoria aceasta nu a fost abandonata.

Dupa momentul Maastricht s-a invocat imaginea celor 3 piloni (sa ne imaginam uniunea sub forma unui templu).
1. In 1993 s-a realizat liberalizarea financiara, adica suprimarea aproape totala a controlului schimburilor si un inceput de convergenta (armonizare) a politicilor economice a statelor membre.
2. Incepand cu 1 ianuarie 1994 a intrat in functiune Institutul Monetar European (IME) cu sediul la Frankfurt, institut care a stat la baza infiintarii Bancii Centrale Europene (B.C.E.).

3. S-a constituit Sistemul European al Bancilor Centrale (S.E.B.C.), constituire urmata de infiintarea si introducerea monedei unice europene (fundamentata pe introducerea monedei ECU ).
La aceasta a treia etapa Marea Britanie si Danemarca nu participa, etapa incheindu-se sa 1 ianuarie 1999.
Observam ca atributiile financiare s-au repartizat intre cele doua sisteme bancare (B.C.E. si S.E.B.C. ) pe principiul subsidiaritatii. Mecanismul trebuie sa functioneze in deplina independenta fata de Autoritatile Nationale si cele Comunitare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.