Constructia Europei

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

2. Acordurile de asociere. Baza contractuala ce fixeaza programul politic, economic si juridic al colaborarii dintre statele semnatare si Uniunea Europeana, cu menirea stabilirii, in perspectiva, a unei uniuni vamale.

3. Acord european. Forma specifica a Acordului de asociere incheiat intre UE si anumite state din Europa Centrala si de Est (art.38 al Tratatului instituind Comunitat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Constructia Europei

2. Acordurile de asociere. Baza contractuala ce fixeaza programul politic, economic si juridic al colaborarii dintre statele semnatare si Uniunea Europeana, cu menirea stabilirii, in perspectiva, a unei uniuni vamale.

3. Acord european. Forma specifica a Acordului de asociere incheiat intre UE si anumite state din Europa Centrala si de Est (art.38 al Tratatului instituind Comunitatea Europeana). Acest instrument juridic defineste relatiile dintre Uniunea Europeana si tarile asociate, avand drept tinta reglementarea unor probleme privitoare la comert, dialog politic, alte varii domenii de cooperare pentru instaurarea gradata a unei zone de liber schimb intre partile semnatare. Deci, prevede o cooperare la nivel economic, financiar si cultural, inclusiv armonizarea legislatiilor, cu precadere in ceea ce priveste proprietatea intelectuala, protectia mediului si regulile de concurenta.

4. Au fost create acorduri de asociere cu urmatoarele state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Ceha, Romania, Slovacia si Slovenia.

5. Acord international. Act reglementat de dreptul international care evoca acordul de vointa intre doua ori mai multe parti; acordul international este definit ca angajamen t luat de catre subiectii de drept international, ce are forta obligatorie. Tipuri de acorduri incheiate intre Comunitate si state terte: acord de cooperare, acord de asociere, acord comercial traditional ori comercial sectorial multilateral, acord de stabilizare si asociere, etc.

6. Acorduri inter-institutionale. Cu prilejul Conferintei interguvernamentale de la Nisa (2000) s-a adoptat o declaratie asupra acordurilor in discutie. Conform acesteia, relatiile intre institutiile comunitare au la baza cooperarea loiala, iar cand este necesar aplicarea dispozitiilor tratatului; Parlamentul, Consiliul si Comisia pot incheia acorduri inter-institutionale. Acordurile nu pot, insa, modifica ori completa dis
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.