Constitutiile Romaniei in secolul al XX-lea

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Dupa al Doilea Razboi Mondial, in Romania s-a instaurat regimul totalitar comunist. Noua organizare a statului a fost reflectata si in Constitutiile adoptate in perioada comunista. La data de 13 aprilie 1948, a fost adoptata o lege fundamentala inspirata din Constitutia sovietica (stalinista) din anul 1936. Avand 10 titluri si 105 articole, Constitutia din anul 1948 marca ruptura cu vechea tradit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Constitutiile Romaniei in secolul al XX-lea

Dupa al Doilea Razboi Mondial, in Romania s-a instaurat regimul totalitar comunist. Noua organizare a statului a fost reflectata si in Constitutiile adoptate in perioada comunista. La data de 13 aprilie 1948, a fost adoptata o lege fundamentala inspirata din Constitutia sovietica (stalinista) din anul 1936. Avand 10 titluri si 105 articole, Constitutia din anul 1948 marca ruptura cu vechea traditie in domeniul legilor fundamentale. Au fost inlaturate principiul separarii puterilor in stat, pluripartidismul, se creau conditiile pentru incalcarea unor drepturi fundamentale ale cetatenilor, precum cel de proprietate.

noua Constitutie, adoptata la data de 24 septembrie 1952, cuprindea prevederi care reliefau desfasurarea procesului de sovietizare si stalinizare a Romaniei in toate domeniile. Dupa moartea primului conducator comunist al Romaniei, Gheorghe Gheorghiu-Dej, in anul 1965, in fruntea partidului, apoi si a statului, a ajuns Nicolae Ceausescu. Constitutia adoptata in acel an si intrata in vigoare la data de 21 august 1965, inlocuia denumirea oficiala de pana atunci a tarii, Republica Populara Romana, cu cea de Republica Socialista Romania.

In cele 9 titluri ale sale si in cele 114 articole, Constitutia din anul 1965 reflecta incheierea procesului de colectivizare a agriculturii si de distrugere a proprietatii private in economie. Era precizat si faptul ca Partidul Comunist Roman constituia forta politica conducatoare a intregii societati. Constitutia din 1965 a fost aplicata pana la inlaturarea regimului comunist, in decembrie 1989. In conditiile desfasurarii procesului de integrare europeana, in anul 2003, unele articole ale Constitutiei au fost modificate, pentru a permite aderarea Romaniei la Uniunea Europeana (de exemplu, articolul 148 se refera la prioritatea prevederilor tratatelor si reglementarilor comunitare fata de dispozitiile contrare din legile interne).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.