Constitutia din 1923 si legile de unificare a statului roman

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

vArt. 5. Romanii, fara deosebire de origine etnica, de limba sau de religie, se bucura de libertatea constiintei, de libertatea invatamantului, de libertatea presei, de libertatea intrunirilor, de libertatea de asociatie si de toate libertatile si drepturile stabilite prin legi.Art. 6. Constitutiunea de fata si toate celelalte legi relative la drepturile politice determina care sunt, deosebit de c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Constitutia din 1923 si legile de unificare a statului roman

vArt. 5. Romanii, fara deosebire de origine etnica, de limba sau de religie, se bucura de libertatea constiintei, de libertatea invatamantului, de libertatea presei, de libertatea intrunirilor, de libertatea de asociatie si de toate libertatile si drepturile stabilite prin legi.Art. 6. Constitutiunea de fata si toate celelalte legi relative la drepturile politice determina care sunt, deosebit de calitatea de roman, conditiunile nece-sare pentru exercitarea acestor drepturi.

Legi speciale, votate cu majoritate de doua treimi, vor determina conditiunile sub care femeile pot avea exercitiul drepturilor politice.
Drepturile civile ale femeilor se vor stabili pe baza deplinei egalitati a celor doua sexe.Art. 7. Deosebirea de credinte religioase si confesiuni, de origine etnica si de limba, nu constituie in Romania o piedica spre a dobandi drepturi civile si politice si a le exercita.
Numai naturalizarea aseamana pe strain cu romanul pentru exercitarea drepturilor politice.

Naturalizarea se acorda in mod individual de Consiliul de Ministri, in urma constatarii unei comisiuni, compusa din: primul-presedinte si presedintii Curtii de apel din Capitala tarii, ca solicitantul indeplineste conditiunile legale.O lege speciala va determina conditiunile si procedura prin care strainii dobandesc naturalizarea.
Naturalizarea nu are efect retroactiv. Sotia si copiii minori profita, In conditiunile prevazute de lege, de naturalizarea sotului sau tatalui.

Art. 8. Nu se admite in stat nici o deosebire de nastere sau de clase sociale. Toti romanii, fara deosebire etnica, de limba sau de religie, sunt egali inaintea legii si datori a contribui fara osebire la darile si sarcinile publice.ei sunt admisibili in functiunile si demnitatile publice, civile si militare.Legi speciale vor determina Statutul functionarilor publici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.