Constituirea statului medieval Tara Romaneasca Ungro-Vlahia

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

c."Descalecatul" lui Negru-Voda: - acceptat in traditia istorica si confirmat de paralelismul cu istoria politica maghiara, ar fi avut loc pe la 1291, cand regele Andrei al III-lea a restrans privilegiile nobilimii romanesti din Transilvania. Voievodul Negru-Voda din Fagaras si Amlas ar fi descins impreuna cu cetele sale la Campulung, sediul unei comunitati catolice si si-ar fi extins apoi stapan[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Constituirea statului medieval Tara Romaneasca Ungro-Vlahia

c."Descalecatul" lui Negru-Voda: - acceptat in traditia istorica si confirmat de paralelismul cu istoria politica maghiara, ar fi avut loc pe la 1291, cand regele Andrei al III-lea a restrans privilegiile nobilimii romanesti din Transilvania. Voievodul Negru-Voda din Fagaras si Amlas ar fi descins impreuna cu cetele sale la Campulung, sediul unei comunitati catolice si si-ar fi extins apoi stapanirea spre Arges, primind inchinarea nobilimii de la Vest de Olt.

d.Intemeierea: - este legata de actiunea voievodului de la Arges, Basarab, care profita de criza regalitatii maghiare dupa stingerea dinastiei arpadiene, realizand unificarea forma-tiunilor de la Sud de Carpati si eliberarea unor teritorii de la Nordul Dunarii de sub stapani-rea tatarilor. Basarab (?1310-1352) stapanea asupra Olteniei, Munteniei si a teritoriului dintre Prut si Nistru.

In legatura cu Banatul de Severin, el obtine recunoasterea din partea regalitatii maghiare in 1324. Apoi, in 1330, regele Carol Robert de Anjou, intentionand sa I-l confiste, initiaza o campanie in Tara Romaneasca. Confruntarea,relatata in Cronica pictata de la Viena, ar fi avut loc la "o posada"(in Tara Lovistei), intre 9 si 12 noiembrie 1330 si a fost o importanta victorie a domnului roman, lipsita de replica. In acest sens,intemeie-rea Tarii Romanesti este legat si de obtinerea independentei, in timpul lui Basarab I.

e.Consolidarea statului. Formarea institutiilor. - se realizeaza in timpul urmasilor lui Basarab: Nicolae Alexandru Basarab (1352-1364), Vladislav I Vlaicu (1364-1377).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.