Constantin Mavrocordat

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Liceu

Paradoxul a constat in faptul ca intr-o perioada atat de nefasta , respectiv cea fanariota , a aparut un lider capabil si interesat de soarta poporului roman, acel principe a fost Constantin Mavrocordat (n. 27 februarie 1711, Constantinopol; d. 23 noiembrie 1769, Iasi), a domnit in Tara Romaneasca de sase ori si in Moldova de patru ori.

Exact ca si tatal sau, Nicolae Mavr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Constantin Mavrocordat

Paradoxul a constat in faptul ca intr-o perioada atat de nefasta , respectiv cea fanariota , a aparut un lider capabil si interesat de soarta poporului roman, acel principe a fost Constantin Mavrocordat (n. 27 februarie 1711, Constantinopol; d. 23 noiembrie 1769, Iasi), a domnit in Tara Romaneasca de sase ori si in Moldova de patru ori.

Exact ca si tatal sau, Nicolae Mavrocordat, Constantin a fost un om pasionat de ideile filozofice reformatoare din secolul al XVIII - lea, dar mai mult decat preluarea acestor idei, el a mai avut ceva in plus, si anume demnitatea ( calitate pe care putini principi si oameni politici o au ), domnia reusind sa o capete datorita sprijinului oferit de catre boieri.

Dupa doua domnii scurte in Tara Romaneasca, a fost mutat in Moldova si unde, pentru a-si recastiga tronul pierdut, contrar firii sale, a trebuit sa mareasca darile ca sa-i poata cumpara pe turci. Reintors in Tara Romaneasca in anul 1735 isi pune in aplicare planurile pentru o schimbare in bine a situatiei sociale si economice. Constantin desfiinteaza impozitele indirecte, ca "vacaritul" si "pogonaritul" si introduce o taxa generala de 10 lei pe an, platibila in 4 "sferturi".
Ii elibereaza pe tarani dandu-le dreptul sa se mute de pe o mosie pe alta, rascumparandu-si libertatea cu 10 lei, platiti boierului respectiv, de care apartineau. Reformele puse in aplicare au fost si de ordin scolar, la ordinul sau deschizandu-se scoli in care se preda limba romana ( in acea perioada existau putine scoli in care se preda in limba romana, in majoritatea scolilor se preda in greaca ). A pus sa se tipareasca si carti bisericesti in romaneste.

Stema familiei Mavrocordat
Schimbarile facute de catre Constantin Mavrocordat au avut loc si la nivel administrativ si au constat in faptul ca in judete a numit ispravnici cu un rol judecatoresc si administrativ.Nici la capitolul diplomatie nu a stat rau acest principe intelept, el stiind sa profite de pe urma razboiului ruso - turco - austriac (1736 - 1739), inlaturand diversele combinatii ale puterilor, obtine reunirea Olteniei la Tara Romaneasca, prin Tratatul de la Belgrad din 1739.

Toate reformele bune au fost puse in aplicare si atunci cand a preluat puterea in Moldova. In timpul domniilor avute, a cautat sa imbunatateasca starea supusilor sai. El este domnitorul care a suprimat serbia in Tarile Romane: mai intai in Tara Romaneasca (1746), apoi in Moldova (1749).Rolul pe care l-a jucat acest principe intelept pentru Neamul Romanesc a fost unul extrem de important, unul revolutionar, deoarece in timpul domniei sale, Neamul Romanesc a trecut de la feudalism la un sistem mai evoluat in care serbia a fost abolita.

Din pacate soarta nu a fost atat de buna cu acest suveran capabil deoarece in 1769, in timpul ultimei domnii (in Moldova), pe cand Rusia se afla in razboi cu Poarta Otomana, Constantin Mavrocordat cade prizonier si este ucis de un soldat rus. Chiar daca Constantin Mavrocordat a avut un sfarsit atat de trist asta nu inseamna ca el trebuie uitat, ba din contra, Neamul Romanesc trebuie sa-si amineasca de el ca de un suveran intelept care l-a dezrobit din lanturile feudale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.