Constantin Giurescu

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.87

nivel: Liceu

Cu prilejul aniversarii zilei de 24 ianuarie a tinut o conferinta, pe care a publicat-o, in acelasi timp aparandu-i si un studiu despre cronologia Moldovei, care nu era altceva decat o lucrare elaborata in cadrul seminarului profesorului sau Dimitrie Onciul. In anul 1901 a reusit, primul, la examenul de capacitate pentru invatamantul secundar, examen deosebit de greu pe vremea aceea, care se organ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Constantin Giurescu

Cu prilejul aniversarii zilei de 24 ianuarie a tinut o conferinta, pe care a publicat-o, in acelasi timp aparandu-i si un studiu despre cronologia Moldovei, care nu era altceva decat o lucrare elaborata in cadrul seminarului profesorului sau Dimitrie Onciul. In anul 1901 a reusit, primul, la examenul de capacitate pentru invatamantul secundar, examen deosebit de greu pe vremea aceea, care se organiza din patru in patru ani.

Dupa ce a luat examenul, a cerut transferul la Liceul din Buzau, unde a functionat in anul scolar 1902-1903, fiind si director al scolii. Ca director, a organizat un ciclu de conferinte publice cu caracter cultural. Succesul a intrecut asteptarile: lumea din provincie era doritoare sa se instruiasca, sa afle lucruri noi, iar conferentiarii, mai toti tineri profesori, pregateau cu seriozitate si cu ravna subiectele.

Spre finele anului, Casa Scoalelor a scos la concurs o bursa de studii in strainatate la specialitatea istorie: era bursa instituita de un iubitor de carte, Iosif Niculescu, care isi donase averea in acest scop. Obtinand bursa, in septembrie 1903 a plecat, impreuna cu sotia si fiul sau in varsta de 4 ani, viitorul istoric, academicianul Constantin C. Giurescu, la Viena.

In timpul celor 3 ani petrecuti la Viena, a frecventat cursurile si seminariile invatatului K. Jerecek, cel mai bun specialist al timpului in istoria sud-estului european, iar in paralel a efectuat temeinice investigatii in arhivele vieneze, depistand multe acte inedite privind istoria trecutului nostru.

Un insemnat numar de documente privitoare la Constantin Brancoveanu si la istoria Olteniei in timpul ocupatiei austriece (1718-1739) au fost publicate mai tarziu: cele despre voievodul martir, impreuna cu colegul sau de studii Neculai Dobrescu, iar materialul referitor la Oltenia sub ocupatie austriaca, in 1913 un volum, iar alte doua au aparut postum, sub ingrijirea fiului sau Constantin C. Giurescu, in 1944.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.