Consiliul judetean

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.96

nivel: Facultate

Consiliul judetean elabora regulamente pentru care "va cere si avizul comisiunii administrative a judetului" (art. 229 alin. ultim din Legea pentru organizarea administratiei locale). In general, regulamentele judetene aveau ca obiect: "organizarea serviciilor judetene, masuri de paza impotriva incendiilor, pompierii rurali, salubritatea publica, drumuri, canale, taxele pe drumurile judetene, targ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Consiliul judetean

Consiliul judetean elabora regulamente pentru care "va cere si avizul comisiunii administrative a judetului" (art. 229 alin. ultim din Legea pentru organizarea administratiei locale). In general, regulamentele judetene aveau ca obiect: "organizarea serviciilor judetene, masuri de paza impotriva incendiilor, pompierii rurali, salubritatea publica, drumuri, canale, taxele pe drumurile judetene, targurile si iarmaroacele, masuri si greutati, masuri impotriva accidentelor cu masini agricole si orice alte chestiuni lasate la aprecierea Consiliului judetean, in limita atributiilor legal stabilite, deoarece enumerarea cuprinsa in art. 299 din Legea din 1929 era enuntiativa".

Legea administrativa din 1938, rod al "dictaturii carliste", desfiinteaza judetul ca unitate administrativ-locala si il transforma intr-o circumscriptie administrativa si de control (art. 96). Judetul nu mai are personalitate juridica. In locul judetului, Legea administrativa din 1938 infiinteaza tinutul, ca unitate administrativa descentralizata, dar si ca circumscriptie teritoriala pentru serviciile exterioare ale ministerelor (au fost infiintate zece tinuturi).Prin Decretul-lege din 21 septembrie 1940 s-a desfiintat tinutul si s-a reinfiintat judetul ca unitate administrativa descentralizata, cu organe proprii, respectiv prefect, consiliul de prefectura si consiliul de colaborare a judetului.

Dupa Constitutia din 1948, atat la nivel judetean, cat si al comunelor, au fost "alese" consilii populare, inlocuite apoi, prin Legea nr. 5/1950, cu sfaturi populare, la nivelul unei noi organizari administrative in regiuni, raioane, orase si comune. [7] Prin Legea nr. 2/1968 s-a reintrodus din nou organizarea in judete, iar prin Legea nr. 57/1968 s-a optat pentru consilii populare ca organe locale ale puterii de stat si comitete executive ca organe locale ale administratiei de stat.

Constitutia din 1991, Legea nr. 215/2001, Legea nr. 70/1991 privind alegerile locale, reglementeaza in prezent alegerea, organizarea si functionarea consiliilor judetene. Prin modificarile aduse prin Legea nr. 25/1996, Legii nr. 70/1991, s-a eliminat sistemul alegerii indirecte prin electori a consilierilor judeteni si s-a trecut la alegerea acestora prin vot direct. In general alegerea consiliului judetean, candidaturile, constituirea comisiilor judetene sunt supuse acelorasi conditii ca cele cerute de lege in cazul consiliilor locale.

Functionarea consiliului judetean ales se face pe baza mandatului acordat de alegatori, pe o durata de 4 ani. Acest mandat poate fi prelungit, ope legis, prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa. Consiliul judetean isi exercita mandatul de la data constituirii pana la declararea ca legal constituit a noului consiliu ales (art. 105 din Legea nr. 215/2001).Consiliul judetean se intruneste, in sedinte ordinare, o data la doua luni si extraordinare ori de cate ori este necesar, la cererea presedintelui acestuia, a cel putin o treime din numarul membrilor sai, sau la solicitarea prefectului adresata presedintelui.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.