Consiliul Europei - CE

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.94

nivel: Liceu

Comitetul de ministri, compus din reprezentatii fiecarui stat membru. Comitetul propune statelor membre proiecte de conventii sau de alte instrumente privitoare la diferitele domenii ce intra in competenta Consiliului Europei. Deciziile Comitetului sunt transmise sub forma de recomandari statelor membre, insa ele nu au forta juridica decat dupa ce au fost ratificate de acestea. Comitetul de Minist[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Consiliul Europei - CE

Comitetul de ministri, compus din reprezentatii fiecarui stat membru. Comitetul propune statelor membre proiecte de conventii sau de alte instrumente privitoare la diferitele domenii ce intra in competenta Consiliului Europei. Deciziile Comitetului sunt transmise sub forma de recomandari statelor membre, insa ele nu au forta juridica decat dupa ce au fost ratificate de acestea. Comitetul de Ministri hotaraste activitatile Consiliului Europei, studiaza recomandarile Adunarii Parlamentare si ale Congresului Puterilor Locale si regionale, propunerile diferitelor comitete interguvernamentale precum si acelea ale conferintelor ministrilor specializati si decid asupra lor.

ot acest organ adopta bugetul Consiliului Europei, stabilind si cotele fiecarui stat membru. Ministri afacerilor externe din statele membre se intalnesc de cel putin doua ori pe an pentru a analiza stadiul cooperarii europene precum si actualitatea politica. Delegatii lor sunt reprezentantii permanenti ai guvernelor pe langa Consiliu, avand aceleasi puteri de decizie ca si ministri pe care ii reprezinta; ei se intalnesc cel putin de doua ori pe luna. Ministri statelor membre se intalnesc periodic in cadrul Consiliului pentru consolidarea dialogului interguvernamental si pentru gasirea de solutii comune la problemele din domeniul lor de responsabilitate: justitie, drepturile omului, educatie, invatamant, protectia mediului, amenajarea teritoriului, cultura, sport, tineret, protectie sociala s.a.

Adunarea Consultativa, transformata in Adunarea Parlamentara, are un rol deliberativ si consultativ; face recomandari in probleme de interes comun Comitetului de Ministri. Adunarea Parlamentara este prima adunare europeana creata in istoria continentului nostru si la ora actuala cea mai larga institutie de acest fel. In Adunare sunt dezbatute probleme de actualitate precum si teme ce privesc perspectivele acestora, cum sunt, de pilda, cele de politica internationala sau cele generale sau specifice societatii contemporane.

Membrii Adunarii si supleantii lor sunt alesi sau desemnati de parlamentele nationale dintre parlamentarii din fiecare tara, numarul lor depinzand de marimea populatiei statului respectiv; totodata ei trebuie sa fie reprezentativi pentru marile curente politice ale parlamentului national respectiv. Adunarea se reuneste de patru ori pe an in sedinte plenare, publice, si in fiecare primavara in unul din statele membre. Din 1989 Adunarea Parlamentara a creat Statutul de invitat special pentru strangerea legaturilor cu parlamentarii tarilor care s-au eliberat din sistemul comunist. Contactele ce se stabilesc sunt de natura sa incurajeze procesul de democratizare in aceste tari in vederea adeziunii lor la Consiliu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.