Consiliul European

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.86

nivel: Liceu

La reuniunile Consiliului European vor asista ministrii de externe, alaturi de sefii de state sau guverne, cat si un membru al Comisiei, in afara de Presedintele acesteia. Este o practica deja ca ministrii de finante impreuna cu un membru al Comisiei sa se intalneasca cu aceasta ocazie atunci cand trebuie discutate probleme economice si financiare. Functia de asistenta pe care o ofera Tratatul U[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Consiliul European

La reuniunile Consiliului European vor asista ministrii de externe, alaturi de sefii de state sau guverne, cat si un membru al Comisiei, in afara de Presedintele acesteia. Este o practica deja ca ministrii de finante impreuna cu un membru al Comisiei sa se intalneasca cu aceasta ocazie atunci cand trebuie discutate probleme economice si financiare. Functia de asistenta pe care o ofera Tratatul Uniunii Europene ministrilor de externe, Comisiei si Parlamentului European, trebuie inteleasa in sensul ei ,,politic" si nu ,,tehnic", fiind una de mare relevanta.

Deschiderea Consiliului European are loc cu o prima intalnire cu Presedintele Parlamentului care se retrage dupa discursul sau oficial. Rolul Parlamentului European in functionarea Consiliului European, in afara celui semnalat, era inca redus. Tratatul Uniunii a dorit sa compenseze aceasta situatie stabilind obligatia prezentarii unui raport ulterior fiecarei reuniuni si a unui raport scris anual in fata Parlamentului de catre Presedintia Consiliului ce contine o dare de seama asupra progreselor Uniunii Europene.

Procesul de decizie in interiorul Consiliului European este unul al consensului, rezultat din caracterul sau de institutie internationala. Membrii Consiliului schimba in mod informal opinii asupra unor procese europene. Concluziile reprezinta modul in care Consiliul European priveste problemele Uniunii, inflatia, somajul, protectia mediului, competitia industriala, progresele financiare sau cele legate de piata unica ;

ele contin si recomandari pentru Comisie sau Consiliul Uniunii remarcandu-se o distantare de fata de apararea unor pozitii nationale. Totodata, Consiliul European poate actiona ca forum de rezolvare a unor dispute pe care ministrii din Consiliul Uniunii nu le-au putut solutiona in intalnirile acestei institutii comunitare. Tratatul de la Amsterdam considera ca sefii de state si de guverne actioneaza ca un Consiliul al Comunitatii in doua situatii :
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.