Consilierea scolara

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

In literatura de specialitate, dar chiar si in documentele oficiale internationale referitoare la acreditarea consilierilor scolari, apar o serie de termeni specifici, care sunt utilizati pentru a desemna aceeasi realitate: consiliere scolara, consiliere educationala, orientare scolara, consilier de orientare scolara si profesionala.

CLARIFICARI CONCEPTUALE
Asociatia Britanic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Consilierea scolara

In literatura de specialitate, dar chiar si in documentele oficiale internationale referitoare la acreditarea consilierilor scolari, apar o serie de termeni specifici, care sunt utilizati pentru a desemna aceeasi realitate: consiliere scolara, consiliere educationala, orientare scolara, consilier de orientare scolara si profesionala.

CLARIFICARI CONCEPTUALE
Asociatia Britanica de Consiliere: da urmatoarea acceptie termenului consiliere: "vorbim de o relatie de consiliere atunci cand o persoana (consilierul) este de acord in mod explicit sa ofere timp, atentie si respect altei persoane (client). Scopul consilierii este de a oferi clientului sansa de a explora, de a descoperi si de a clarifica modalitatile optime de a-si trai propria viata, de a avea o existenta fericita".

Initial, domeniul consilierii a fost identificat in mod eronat cu cel al psihoterapiei, pentru ca mai apoi sferele celor doua activitati sa se delimiteze net din punct de vedere teoretic. Intre cei doi termeni exista diferente semnificative: consilierea este o actiune proactiva, in timp ce psihoterapia este interventia postfactum (de remediere, de terapie).

In momentul actual, s-a conturat clar o serie de tipuri majore de consiliere psihosociala, in functie de situatie si de scopuri: consilierea individuala (traditionala), de grup, de familie, vocationala, consilierea multiculturala (cross-sultural counseling: in comunitatile multiculturale, pentru minoritati etc) si consilierea educationala (care capata nuante diferite in functie de nivelul de scolaritate la care se raporteaza - scoala primara, secundara, liceala sau superioara).

Orientarea (guidance) a fost termenul folosit pe scara larga in prima parte a secolului XX, ca desemnand totalitatea activitatilor pe care un consilier scolar le putea desfasura. La mijlocul secolului, in unele tari precum: Franta, Anglia, Olanda termenul preferat pentru acest specialist era consilier de orientare (guidance counselor.Orientarea scolara si profesionala reprezinta ansamblul actiunilor optionale si consultative realizate prin modalitati pedagogice, generale si speciale, subordonate, din punctul de vedere al continutului, dimensiunii tehnologice/aplicative a educatiei, iar din perspectiva metodologica activitatii de asistenta psihopedagogica si sociala a cadrelor didactice, elevilor si parintilor, proiectata la nivelul sistemului de invatamant, in vederea unor optiuni corecte scolare si profesionale.

Pe langa rolurile generale ale unui consilier (consiliere individuala, consiliere de grup, training, consultanta si dezvoltare organizationala), consilierul scolar mai este pregatit sa desfasoare activitati de evaluare, asistenta in cariera, plasament, prevenire a problemelor de dezvoltare.Profilul pietei de munca, dramatic diferit de cel din anii '80, ne determina sa consideram ca, pe langa rolul de specialist in orientarea scolara si profesionala, consilierul scolar este chemat sa actioneze si pentru reorientarea scolara si/sau profesionala a elevilor (de liceu) si a studentilor.

Reorientarea scolara si profesionala este un domeniu la care, in Romania acestui moment, nu se face des apel decat in mod sporadic si nesistematic. In general, elevii sunt cei care decid incotro sa se indrepte, hotararea lor fiind influentata de parinti, de grupul de prieteni si de propriile aspiratii (mai mult banuite, decat sondate corespunzator), si nu de interventia efectiva a unui specialist. Reorientarea profesionala din proprie initiativa se face foarte rar sau deloc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.