Consiliere in Asistenta Sociala

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.83

nivel: Facultate

Familia a locuit la oras doi ani, timp in care sotul a obtinut un post de lucru mai bun, iar situatia materiala a familiei s-a imbunatatit simtitor. Pentru a se simti cu adevarat implinit, tatal isi mai dorea un copil dar mama avea retineri; ii daruia copilul doar daca renunta la slujba sa dedicandu-si viata afacerilor familiei ei. La cererea sotiei familia s-a mutat la tara. Sotul nu a fost incan[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Consiliere in Asistenta Sociala

Familia a locuit la oras doi ani, timp in care sotul a obtinut un post de lucru mai bun, iar situatia materiala a familiei s-a imbunatatit simtitor. Pentru a se simti cu adevarat implinit, tatal isi mai dorea un copil dar mama avea retineri; ii daruia copilul doar daca renunta la slujba sa dedicandu-si viata afacerilor familiei ei. La cererea sotiei familia s-a mutat la tara. Sotul nu a fost incantat de aceasta schimbare, dar din iubire pentru familia sa a renuntat la mediul lui de viata si chiar la slujba sa.

Clientul este ajutat sa identifice, utilizeze si integreze propriile resurse, astfel incat sa devina mai realist in propriile actiuni, mai increzator si cu initiativa, un individ care se valorizeaza pe sine, mai matur, mai socializat si adaptiv in comportamente.

In conceptia lui Carl Rogers, procesul terapeutic are mai multe etape. Aceste etape evidentiaza in egala masura atat aspectul nondirectiv si umanist al interventiei terapeutice cat si drumul parcurs de client pe calea maturizarii sale psihosociale.

1)Doua persoane sunt intr-un contact psihologic. Clientul vine si solicita ajutor. Decizia clientului M. de a se prezenta la terapeut este un act de independenta responsabila- domnul M. vine singur, nu este adus. Acceptand responsabilitatea solicitarii ajutorului consilierului, clientul M. accepta si responsabilitatea de a se ocupa de problemele sale in special de fiul sau T.

2)Clientul se afla intr-o stare de incongruenta, este vulnerabil si anxios; el traieste sentimentul ca nu corespunde imaginii pe care o are despre sine.Situatia de ajutor este clar definita. Inca de la inceput, clientul este avertizat de faptul ca, consilierul nu are raspunsuri la problemele sale.

Consilierea furnizeaza un cadru in care clientul M. poate descoperi, cu ajutor, propriile raspunsuri la propriile intrebarii. Consilierul comunica domnului M. verbal si nonverbal ideea si sentimentele de libertate si autenticitate, incurajandu-l sa se manifeste in acord cu ceea ce simte si gandeste pe toata durata sedintei de consiliere.

3) Consilierul este congruent sau integrat in relatie.Incurajarea exprimarii libere a sentimentelor in ceea ce priveste problema sa. Atitudinea de intelegere empatica a clientului de catre consilier faciliteaza o comunicare autentica si neevaluativa. In aceasta etapa trebuie sa-l facem pe domnul M. sa simta ca ora de consiliere ii apartine cu adevarat si ca o poate utiliza cum doreste, iar atunci beneficiarul va incepe sa-si exprime liber ostilitatea si anxietatea, sentimentele de ingrijorare si culpabilitate, ambivalenta si indeciziile.

4) Consilierul acorda clientului o atentie pozitiva neconditionata si accepta toate experientele acestuia, intrucat ele alcatuiesc persoana unica pe care o are in fata sa. Consilierul accepta, recunoaste si clarifica sentimentele negative.

Acceptand sentimentele clientului, el trebuie sa fie pregatit sa raspunda nu la continutul intelectual al celor spuse de client, ci la sentimentele pe care acestea le implica. In cazul nostru consilierul clarifica verbal aceste sentimente de regret si culpabilitate ale clientului M., nu incearca sa le interpreteze cauza si nici sa le discute utilitatea- el recunoaste pur si simplu ca ele exista si le accepta.

5)Consilierul retraieste universul interior al clientului intr-o maniera empatica si incearca sa returneze catre acesta experientele astfel receptate.Cand persoana a exprimat complet sentimentele negative, ea incearca timid exprimarea tendintelor pozitive ce favorizeaza maturizarea sa.

Clientul M. cu cat isi exprima sentimentele negative mai profund, intrucat ele sunt acceptate si recunoscute, cu atat este mai sigur ca vor urma manifestari pozitive de dragoste, dorinta de maturizare. In momentul in care consilierul accepta sentimentele negative ale solicitantului M. despre el insusi, se va accentua un dezechilibrul psihologic al acestuia, fapt ce determina cresterea probabilitatii manifestarii unor tendinte contrare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.