Consideratii sensul filozofiei si sensul mintii

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 8.98

nivel: Facultate

Consideratii sensul filozofiei si sensul mintii
Caracteristicile necesare si universale ale oricarei minti posibile sunt un set de capacitati care pot fi implementate de arhitecturi ce pot sa difere atat la nivelul structural (aceeasi capacitate poate superveni pe structuri diferite care nu simuleaza arhitectura creierului) cat si la nivel implementational (poate fi implementata prin mijloa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Consideratii sensul filozofiei si sensul mintii

Consideratii sensul filozofiei si sensul mintii
Caracteristicile necesare si universale ale oricarei minti posibile sunt un set de capacitati care pot fi implementate de arhitecturi ce pot sa difere atat la nivelul structural (aceeasi capacitate poate superveni pe structuri diferite care nu simuleaza arhitectura creierului) cat si la nivel implementational (poate fi implementata prin mijloace electric, mecanic, biologic(Block, xxxx).

Consideratii sensul filozofiei si sensul mintii
Creierul este specializat in realizarea anumitor functii ca:
• receptia, convertirea, codificarea, filtrarea prin structuri celulare ('blobs', dungi subtiri si groase, straturi, arii(V1, V2, V3, V4, MT) care raspun selectiv la stimuli in functie de culoare, forma, adancime, textura , miscare etc.(Livingstone&Hubbel, 1991) a fluxului fotonic, in limitele unor frecvente.
• receptia, codificarea, procesarea printr-un sistem auditiv organizat ierarhic a miscarilor aieriene, in anumite frecvente.
• receptia, codificarea, procesarea, interpretarea presiunilor tactile.
• pentru controlul miscarii(interne si/sau externe).
• pentru procesarea si interpretarea abstracta a informatiei constiente (printre care si rationamentul).

Consideratii sensul filozofiei si sensul mintii
Creierul este un sistem de receptie, convertire, comunicare si manipulare anumitor semnalelor fizice (potentialele de actiune). Din structurile lui speciale (receptive, comunicative, analizatoare etc.). conexiunile lor speciale (feedforward, feedback etc.), din serialitatea si/sau paralelitatea lor emerg toate capacitatile lui. Cuanta informationala a creierului mi se pare ca este spike-ul. Spike-urile sunt generate, comunicate, integrate, distribuite, modulate (temporal sau cantitativ) in functie de proprietatile celulelor, de inputul lor, si de organizarea lor.

Functiile senzoriale implicate in perceptie nu sunt nici independente de cele motorii -- Hurley sustine o viziune de interdependenta intre doua nivele in care perceptia si actiunea codepind de relatii subpersonale circulare dinamic(Hurley, 2001) -- nici nu sunt independente de anumite nivele cognitive mai superioare.

Consideratii sensul filozofiei si sensul mintii
Dar, functia sau utilitatea ultima a tuturor acestor capacitati, subsisteme, subfunctii ale sistemului nervos este : supravietuirea si optimizarea conditiilor vietii, sa maximizeze cantitatea si calitatea vietii, conservarea si ameliorarea vietii.

Un sistem vizual poate ajuta un animal sa rezolve anumite probleme vizuale. Sisteme reprezentationale exista si s-au conservat deasemenea doar pentru ca permit o mai buna rezolvare a unor probleme vitale:supravietuirea, reproducerea, adaptarea etc. Dar, acuitatea vazului uman este inferioara comparativ cu aceea a unor pasari (acvila). Multe animale au simturi mai fine decat omul. Oamenii sunt superiori celorlate animale cu privire la constiinta, rationament, proceasare abstracta a informatiei, memorie, emagerie mentala, planificarea viitorului, inteligenta, sistemul de comunicare si pastrare a informatiilor etc. In cazul unui robot constient autonom aceasta functie finala ar putea fi conservarea integritatii lui macrofizice, a informatiei...

Consider ca, senzatiile au rol foarte important in motivarea animalelor. Senzatiile de durere si placere impreuna cu memoria si anticiparea au un rol fundamental in motivarea animalelor. Daca animalele n-ar sismti durere cand sunt lezate, cat de mult timp ar supravietui? Dacan-ar simiti senzatia foamei, daca n-ar simti nici o placere in viata lor, ar supravietui ele suficient timp pentru a se reproduce? Daca actul reproductiv ar fi asociat cu o maxima durere, s-ar reproduce multe animale? Daca leziunile corporale ar fi asociate cu maxime placeri, ar supravietui, s-ar inmulti foarte mult vietuitoarele pe pamant?

Din toate structurile vietii s-au conservat, usor de inteles, cele ce asociaza distrugerea cu durerea si reproducerea cu placerea. Exista o 'ultra manipulare' a vietii, ca senzatiile au o putere motivationala.
De aceea, un robot care ar avea capacitatea de a simti durere cand este lezat, ar semana mult cu animalele, la nivel comportamental. Pe de alta parte, senzatiile de durere si placere nu sunt necesare nici pentru supravietuire, nici nu sunt necesare pentru pastrarea integritatii unui robot.

Capacitatea procesarii abstracte a informatiei (provenite de la multiple sisteme senzoriale) si capacitatea rationarii pot realiza deasemenea rolul sau utilitatea senzatiilor de durere si placere. Un robot ar putea fi programat sa aiba o misiune ultima si sa-si utilizeze toate puterile cognitive, in conditiile unui mediu dat, ca s-o realizeze. Dar in acest caz libertatea lui ar fi restransa la alegerea mijloacelor. Oasele, muschii, creierii au ca ultima utilitate sau misiune o mai buna rezolvare a problemei conservarii si optimizarii vietii. Oasele au utilitate in ce priveste deplasarea fara tārāre. Muschii au un rol fundamental in deplasare.

Creierul are un rol fundamental in controlul muschilor, in explorarea mediului extern, si in cognitie. Dar, creierii care nu au avut capacitate de evaluare corecta a misiunii lor fundamentale, ci si-au utilizat capacitatile cognitive in ale scopuri, neimportante pentru supravietuirea si conservarea vietii organismului, au disparut. Capacitatile cognitive ale creierului pot fi utilizate in cele mai inutile demersuri cognitive.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.