Consideratii privind raspunderea juridica contraventionala de mediu in dreptul romanesc

5x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Consideratii privind raspunderea juridica contraventionala de mediu in dreptul romanesc
Obiectul contraventiei este reprezentat de valorile sociale, bunurile sau interesele legitime aparate prin norme de drept, carora li se aduce atingere ori sunt puse în pericol de fapta savarsita. Trasaturile ce caracterizeaza contraventia savarsita în cadrul raporturilor de dreptul mediulu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Consideratii privind raspunderea juridica contraventionala de mediu in dreptul romanesc

Referat despre Consideratii privind raspunderea juridica contraventionala de mediu in dreptul romanesc
Obiectul contraventiei este reprezentat de valorile sociale, bunurile sau interesele legitime aparate prin norme de drept, carora li se aduce atingere ori sunt puse în pericol de fapta savarsita. Trasaturile ce caracterizeaza contraventia savarsita în cadrul raporturilor de dreptul mediului sunt:

a)contraventia este o fapta ilicita
Contraventia poate fi savarsita:
- cu intentie, daca faptuitorul prevede urmarile faptelor sale si urmareste producerea lor (intentie directa), sau prevede rezultatul faptei sale si desi nu urmareste sa se produca, accepta posibilitatea producerii lui (intentie indirecta)
- din culpa, daca faptuitorul prevede rezultatul faptei sale, dar nu îl accepta, socotind fara temei ca el nu se va produce (usurinta, culpa cu previziune), ori cand nu prevede rezultatul faptei sale, desi trebuia si putea sa-l prevada (neglijenta, culpa fara prevedere)
- fara culpa, cand nu se poate vorbi nici de intentie si nici de culpa, fapta fiind rezultatul riscului pe care si l-a asumat persoana în cadrul activitatii economico- sociale.
b)contraventia este reglementata si sanctionata de normele dreptului mediului

O persoana fizica sau juridica poate fi sanctionata contraventional pentru o anumita fapta ecologica numai daca aceasta este expres prevazuta si sanctionata de normele dreptului mediului. Contraventia ecologica are în continutul sau, ca elemente constitutive, obiectul, subiectul si fapta. Fapta (actiunea/ inactiunea subiectului activ) constituie nerespectarea unei interdictii sau obligatii prevazute de legislatia mediului, în cadrul unor norme imperative.

Actiunea ilicita poate fi poluarea apelor maritime interioare si a marii teritoriale, precum si a atmosferei de deasupra acestora, prin deversarea, aruncarea, scufundarea sau degajarea de pe nave sau alte instalatii plutitoare sau fixe daunatoare sau periculoase pentru sanatatea oamenilor ori pentru flota si fauna marii, culegerea, detinerea si/sau comercializarea plantelor declarate monumentelor ale naturii si alte multe încalcari ale legii din HG nr.127/1994 privind stabilirea si sanctionarea unor contraventii la normele pentru protectia mediului înconjurator.

Un alt element constitutiv al contraventiei îl reprezinta vinovatia (latura subiectiva). Vinovatia desemneaza acea atitudine psihica a contraventiei fata de fapta si urmarile sale. Subiectii raportului juridic de raspundere contraventionala în dreptul mediului
Subiectul raspunderii contraventionale este persoana fizica sau juridica responsabila de savarsirea abaterii contraventionale, în conditiile legii. Persoana care savarseste contraventia este subiectul activ (orice persoana fizica sau juridica) iar subiectul pasiv este autoritatea statala, statul roman.

În cadrul raportului de raspundere contraventionala situatia se prezinta astfel: subiectul activ este autoritatea statala care trage la raspundere persoanle care au savarsit contraventiile, aplicandu-le sanctiuni contraventionale, iar subiectul pasiv este contravenientul, agentul poluant (poluatorul).

Sanctiuni contraventionale in dreptul mediului
Legea nr 137/1995 privind protectia mediului prevede ca sanctiune contraventionala principala amenda. Legea cadru consacra o serie de categorii de contraventii, sanctionate cu amenda, al carei cuantum se actualizeaza anual prin hotarare a Guvernului si prevede în mod expres dispozitiile legale încalcate si corelativ, cuantumul amenzii.

Amenda contraventionala este cea mai frecvent utilizata sanctiune pentru încalcarea normelor dreptului administrativ. Este prevazuta de lege pentru toate situatiile de încalcare a acestor norme, cu exceptia situatiei în care fapta ilicita constituie infractiune.
Amenda contraventionala consta într-o suma de bani pe care contravenientul trebuie sa o plateasca. Legea stabileste o limita minima si o limita maxima a amenzilor.
În legea nr 137/1995, articolul 83, punctele 1, 2 si 3, sunt prevazute faptele care constituie contraventii si sanctiunile care se aplica.

Amenda este însa, de obicei, o sanctiune ineficace.
Împotriva procesului verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, se poate face plangere în termen de 30 de zile de la data comunicarii actului. Plangerile se solutioneaza de catre judecatorie. Într-o serie de legi speciale care reglementeaza protectia diferitelor elemente ale mediului natural si artficial, uneori, sunt prevazute si sanctiuni contraventionale complementare care se aplica pe langa amenda principala:
- confiscarea - consta în trecerea în proprietatea statului, fara plata, a numitor bunuri care au legatura cu contraventia.
- anularea sau suspendarea autorizatiei
- refuzul de a mai acorda aprobari sau elibera licente de import ori retragerea avizului de a efectua operatiuni de comert exterior
- sechestrarea

Cauze care înlatura raspunderea contraventionala
În dreptul mediului nu exista o reglementare privitoare la exonerarea de raspundere contraventionala, ci se aplica în principiu, reglementarile generale în materie (art. 83, legea nr.137/1995).

Nu constituie contraventie:
- fapta savarsita în stare de legitima aparare, din cauza unei întamplari ce nu putea fi prevazuta sau înlaturata, aceea savarsita din constrangere, eroare de fapt sau în stare de necesitate
- fapta savarsita de o persoana care din cauza starii mentale sau vreunei infirmitati nu poate raspunde de fapta imputata ori de starea de minoritate
- prescriptia aplicarii sanctiunii contraventionale
- prescriptia executarii sanctiunii contraventionale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.