Consideratii generale privind talharia

7x puncte

categorie: Drept

nota: 9.44

nivel: Facultate

Prin Legea 1-10/1996 privind modificarea și completarea Codului Penal- a fost abrogat titlul IV din Cod Penal intitulată. „Infracțiunea contra avutului obștesc" orI. 223-235 distinctă, de sine stătătoare. Prin Constituția României din 1991 s-a instituit un cadru juridic general nou al infracțiunilor contra patrimoniului. Patrimoniul, din punct de vedere juridic, este apărat prin numeroase[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Consideratii generale privind talharia

Prin Legea 1-10/1996 privind modificarea și completarea Codului Penal- a fost abrogat titlul IV din Cod Penal intitulată. „Infracțiunea contra avutului obștesc" orI. 223-235 distinctă, de sine stătătoare. Prin Constituția României din 1991 s-a instituit un cadru juridic general nou al infracțiunilor contra patrimoniului. Patrimoniul, din punct de vedere juridic, este apărat prin numeroase și variate dispoziții cuprinse în legile extra penale (civile si administrative).

Patrimoniul are însă nevoie și de apărarea complementară a legii penale, care prin acțiunea de prevenție generală a dispozițiilor sale crează condiții favorabile formării, dezvoltării și întăririi relațiilor sociale de ordin patrimonial în rândul membrilor colectivității.

În incriminările sale privind patrimoniul, legea penală are în vedere acțiunea ilicită a făptuitorului, iar nu poziția juridică a victimei; infractorul trebuie să-și justifice fapta pe care legea penală o prevede ca infracțiune, pe când victima nu este ținută să dovedească că ar fi proprietar sau că ar poseda legitim ori că ar avea alt drept asupra bunului care i-a fost sustras, însușit sau distrus prin comiterea infracțiunii.

Pentru asigurarea drepturilor patrimoniale, legea penală apără situații existente, modificarea lor făcând mult prea anevoioasă ocrotirea penală a entităților patrimoniale de drept subiectiv. Relațiile sociale de ordin patrimonial a căror formare, dezvoltare și desfășurare sunt asigurate prin apărarea patrimoniului constituie generic al ocrotirii împotriva infracțiunilor contra patrimoniului obiectul juridic. Pentru a intra sub incidența legii penale, este suficient să se constate că s-a comis o infracțiune asupra patrimoniului, fără să mai fie necesar să se facă dovada că s-a adus o vătămare unui raport patrimonial.

S-ar putea susține ca patrimoniul privit ca o universalitate este o noțiune abstractă, care nu poate fi atins prin faptele concrete ale unei persoane, infracțiunea putând fi îndreptată numai contra unui bun patrimonial, adică asupra unei valori care face parte efectiv din activul patrimoniului unei persoane (bun, valoare economică pe care făptuitorul să și-o apropie). Pasivul patrimoniului, adică datoriile unei persoane, nu prezintă, de regulă, nici un interes pentru cei care se dedau la fapte de încălcarea patrimoniului, chiar dacă pasivul face parte din patrimoniu și este cuprins în această noțiune.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.