Consideratii generale privind importanta loviturii de stat de la 23 august 1944 pentru Romania

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.58

nivel: Liceu

Momentele istorice invocate au fost apreciate, nu de putine ori, la modul: "... actul de la 23 August 1944 este si va ramane in istorie ca un act indispensabil, util si salvator pentru existenta Romaniei" sau "indiferent de greutatile coplesitoare cu care a fost confruntata tara noastra dupa razboi, armistitiul incheiat in 1944 a fost si va ramane in istorie ca un act de mare intelepciune politica[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Consideratii generale privind importanta loviturii de stat de la 23 august 1944 pentru Romania

Momentele istorice invocate au fost apreciate, nu de putine ori, la modul: "... actul de la 23 August 1944 este si va ramane in istorie ca un act indispensabil, util si salvator pentru existenta Romaniei" sau "indiferent de greutatile coplesitoare cu care a fost confruntata tara noastra dupa razboi, armistitiul incheiat in 1944 a fost si va ramane in istorie ca un act de mare intelepciune politica si de inalt patriotism, salvator pentru existenta si viitorul Romaniei".

Fara a dezvolta acum teoria importantei reale a celor doua fapte istorice incontestabile, nu putem trece prea usor peste un adevar fundamental: ambele, in complementaritatea lor, au continut, in sens negativ, un neasteptat revers ce a marcat societatea romaneasca postbelica pentru multa vreme de atunci inainte.
Iesirea Romaniei dintr-o alianta "sui-generis" (alianta cu Germania) si trecerea rapida intr-o alta (alianta cu Natiunile Unite) antrenase, la vremea aceea, un lung cortegiu de efecte care au dus in ultima instanta, in aprecierea multor specialisti, la scurtarea reala a duratei razboiului mondial.

Acest fapt a pus in evidenta importanta militar-strategica si logistica a Romaniei la acea data.In subsidiar, Dobrogea si litoralul maritim al Romaniei si-au evidentiat insemnatatea lor strategica. In conditiile noii orientari militare a Romaniei, s-a putut da curs nu numai angajarii rutei strategice de "litoral" (utilizata si in secolele anterioare pentru a patrunde in adancimea Peninsulei Balcanice) dar si anihilarii punctelor esentiale de sprijin terestru ale Germaniei, care ii asigurasera prezenta in bazinul Marii Negre. Nu trebuie omis, in acest sens, interesul Uniunii Sovietice pentru aceasta zona, manifestat inca din decembrie 1941, in anii razboiului si dupa razboi.

In ansamblu, Carpatii, Dunarea si Marea Neagra, constante geografice definitorii ale istoriei romane, reprezentau, in imprejurarile internationale ale verii anului 1944, o importanta remarcabila pe esicherul strategic continental. Includerea lor in "zestrea" strategica a Natiunilor Unite (in fapt a Uniunii Sovietice), la care a contribuit actul de la 23 august 1944, a avut consecinte dintre cele mai substantiale asupra razboiului, grabindu-i deznodamantul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.