Consideratii generale privind importanta loviturii de stat de la 23 august 1944 pentru Romania

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Facultate

In ansamblu, Carpatii, Dunarea si Marea Neagra, constante geografice definitorii ale istoriei romane, reprezentau, in imprejurarile internationale ale verii anului 1944, o importanta remarcabila pe esicherul strategic continental. Includerea lor in "zestrea" strategica a Natiunilor Unite (in fapt a Uniunii Sovietice), la care a contribuit actul de la 23 august 1944, a avut consecinte dintre cele[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Consideratii generale privind importanta loviturii de stat de la 23 august 1944 pentru Romania

In ansamblu, Carpatii, Dunarea si Marea Neagra, constante geografice definitorii ale istoriei romane, reprezentau, in imprejurarile internationale ale verii anului 1944, o importanta remarcabila pe esicherul strategic continental. Includerea lor in "zestrea" strategica a Natiunilor Unite (in fapt a Uniunii Sovietice), la care a contribuit actul de la 23 august 1944, a avut consecinte dintre cele mai substantiale asupra razboiului, grabindu-i deznodamantul.

Actiunea militara romaneasca de la 23 august 1944 a dus la prabusirea intregului front al Germaniei in sud-estul Europei, la crearea "celui mai larg flanc deschis din razboiul modern", si anume:
1. saltul facut in scurt timp de peste 500 km de frontul sovietic (mai exact 620 km strabatuti fara a mai intalni practic nici o rezistenta germana serioasa, intr-un teritoriu care fusese deja eliberat de armata romana timp de opt zile, in medie fortele sovietice parcurgand circa 45 km pe zi, adica un ritm de inaintare specific marsului si nicidecum luptelor).

2. Germania a fost obligata sa evacueze rapid Bulgaria, apoi, in aproape opt saptamani, Grecia, Macedonia, Albania, Serbia si o parte din Bosnia, adica Balcanii in cea mai mare parte a lor. Conducerea militara suprema germana apreciase ca, pentru defensiva in Europa, "stapanirea Balcanilor este hotaratoare din motive strategice de politica militara si economica". Din aceasta perspectiva geo-strategica se releva inca o data faptul ca Romania era un fel de poarta a Balcanilor si nu numai.

3. Intreruperea aprovizionarii cu petrol a Germaniei de catre Romania si implicit scurtarea, din acest punct de vedere, a capacitatii de efort militar a Germaniei.4. Urmarea "exemplului romanesc" de catre alti "sateliti" ai Germaniei de pana atunci, precum Finlanda sau Bulgaria.5. Schimbarea raportului de forte al coalitiilor aflate in conflict, in materie de efective, respectiv: Natiunile Unite dispuneau, inainte de actul Romaniei de la 23 august 1944, de peste 10000000 de ostasi in Europa, pe diverse fronturi, in vreme ce Germania dispunea de 10165303 militari.

Trecerea Romaniei de partea Coalitiei Natiunilor Unite a zdruncinat, evident, aceasta balanta de forte. Aprecierea germana, mai exact fermitatea condamnarii actului de la 23 august 1944 de catre oficialitatile germane ale vremii, a reprezentat o dovada in plus a importantei momentului : "capitularea Romaniei, pe langa consecintele ei imediate de ordin militar, a produs in acelasi timp si o rasturnare de fronturi extrem de periculoasa ce va duce la pierderea teritoriului nu numai al Romaniei, ci si al Iugoslaviei si Greciei, punand in pericol toata armata germana din Balcani.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.