Consideratii generale iluminismul

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.62

nivel: Liceu

Trebuie sa tinem seama de multiplele fenomene care se petrec la nivelul tesuturilor sociale si politice ale societatii, de marile e eminente care se constituie ca adevarate pietre de hotar in istoria omenirii.
Astfel, secolul al XVIII-lea reprezinta pentru Europa Apuseana o perioada decisiva in afirmarea modului de productie capitalist, in constituirea clasei de mijloc, in dezvoltarea comer[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Consideratii generale iluminismul

Trebuie sa tinem seama de multiplele fenomene care se petrec la nivelul tesuturilor sociale si politice ale societatii, de marile e eminente care se constituie ca adevarate pietre de hotar in istoria omenirii.
Astfel, secolul al XVIII-lea reprezinta pentru Europa Apuseana o perioada decisiva in afirmarea modului de productie capitalist, in constituirea clasei de mijloc, in dezvoltarea comertului mondial si a navigatiei, to progresul educatiei si al urbanizarii.

Trebuie tinut seama de faptul ca aceste fenomene sunt caracteristice mai ales pentru Europa Apuseana, in special pentru Anglia, Tarile de Jos si Franta. Un capitalism comercial se dezvoltase in secolele precedente, in Italia, de fapt in orasele - comune din peninsula.
Restul Europei era o zona profund agrara si chiar in Europa Apuseana-cu exceptia Angliei si a Tarilor de Jos, agricultura, si populatia rurala, era edeparte majoritara.

Important este insa faptul ca au aparut si s-au afirmat fenomene noi de ordin economic si social, care aveau sa schimbe, intr-o perspectiva de durata, ceva mai lunga, fizionomia Europei Occidentale, factorii dinamogeni ai dezvoltarii. Pe scena secolului al XVffl-lea se inscriu ca evenimente capitale razboiul de eliberare al coloniilor engleze din Noul Continent si proclamarea independentei S.U.A. (1776). precum si Marea Revolutie Franceza de la sfarsitul secolului (1789-l794).

Nasterea natiunii americane, crearea S.U.A. constituie un fenomen cu semnificatie istorica si mondiala, daca tinem seama, nu de conditia concret istorica in care s-a zamislit noul stat. ci de destinul ulterior al acestuia.Cat priveste Revolutia Franceza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea. ea a marcat profund nasterea lumii moderne, afirmarea principiilor politice si doctrinare care se asociaza cu libertatile si drepturile omului, cu sistemele moderne de guvernamant, cu schimbarea fizionomiei politice si sociale a Europei.

Pe un alt plan, acela care vizeaza baza tehnico-productiva a societatii, sfarsitul secolului al XVIII-lea este marcat de inceputul revolutiei industriale. Fenomenul semnifica trecerea de la productia manuala ia cea mecanizata, bazata pe folosirea masinilor. Se inaugureaza, astfel, o era noua in viata materiala a societatii si in schimbarea structurii sociale a acesteia. Se produce tranzitia spre un nou tip de societate si de civilizatie.

De acum, gradul de dezvoltare industriala si urbana va constitui principalul element de judecata al performantelor unei societati, al avutiei si puterii materiale, al conditiilor sale de viata.
Tot in acest secol al XVIU-lea, in cateva din marile state ale Europei -Austria, Prusia. Rusia - se produce, la nivelul sistemului de guvernare, fenomenul care a intrat in istoriografie sub numele de absolutism luminat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.