Consideratii asupra etimologiei neologismelor din limba romana

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.55

nivel: Facultate

El parca se varsa intr-o mare sau ocean ce-si duce valurile intr-o amintire din trecut. Ne amintim de acele clipe fericite cind am obtinut cu atata ravna sa scriem cu alfabet latin. Ne-am bucurat ca vom pastra limba noastra ca pe un fagure de miere. Uitam ori poate nu constientizam ce a zis marele nostru poet national si universal Mihai Emin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Consideratii asupra etimologiei neologismelor din limba romana

El parca se varsa intr-o mare sau ocean ce-si duce valurile intr-o amintire din trecut. Ne amintim de acele clipe fericite cind am obtinut cu atata ravna sa scriem cu alfabet latin. Ne-am bucurat ca vom pastra limba noastra ca pe un fagure de miere. Uitam ori poate nu constientizam ce a zis marele nostru poet national si universal Mihai Eminescu ,,Noi nu suntem stapanii limbii, ci limba e stapana noastra. Sa pastram cu demnitate si sa luptam, ca avem o limba pe care ne-au lasat-o ca un margaritar scriitorii si stramosii nostri"

Procesele de integrare europeana privesc atat structura, cat si suprastructura societatii, referindu-se nu numai la baza economica, ci si la cea sociala, politico-juridica, stiintifica, tehnica, avandu-si fiecare specificul si diverse forme de manifestare.

Mijloacele de comunicare si exprimare a gandurilor, sentimentelor au a-si spune si ele cuvantul in aceasta privinta. E vorba aici, mai ales de innoirea, imbogatirea, desavarsirea vocabularului in general si indeosebi a terminologiei diferitelor discipline stiintifice, tehnice, dar si literare propriu-zise. Luat in totalitate, vocabularul poate fi definit ca un grup social si care serveste la descrierea, clasarea sau actualizarea anumitor aspecte ale lumii exterioare.

Se zice ca fiecare semn lingvistic este un semn aparte in acest univers de semne, fiindca limbajul uman este un limbaj incorporabil mai bogat, mai simplu, mai eficace ca oricare alt limbaj.

Orice lucrare stiintifica, tehnica sau artistica se cuvine a fi redactata intr-o limba literara integrata in opera de creatie respectiva, modificandu-se de la o tema la alta pentru a preciza prin ea insasi atat intentia, atitudinea autorului, cat si insasi realitatea obiectiva ce este prezentata cu mijloacele expresive adaptate la continut.

In intrega istorie a dezvoltarii limbilor - din antichitate si pana astazi - s-a pus si se mentine pana in prezent posibilitatea si necesitatea sporirii mijloacelor expresive pentru redarea nu numai a obiectivelor, faptelor, fenomenelor, situatiilor noi, care nu le repeta, de regula, pe cele vechi. Se cer unitati lingvistice noi, daca e vorba de inovatii.

Studierea profunda a problemelor de limba nu poate fi realizata fara sprijinul efectiv, real al operelor literare si stiintifice, deoarece la fixarea si ilustrarea valorilor semantice si expresive isi aduc obolul, in primul rand, scriitorii. Mijloacele de redare a gandurilor si sentimentelor i-au preocupat si pe savanti, tehnicieni, pe oamenii de cultura in genere, pe lingvisti, filologi indeosebi, care s-au simtit datori sa participe si sa intervina in adoptarea si adaptarea neologismelor.

Pentru unii lingvisti si pentru majoritatea nespecialistilor (literati) calificativul "neologic" poate fi atribuit doar cuvintelor foarte recente intrate in limba romana (in secolul al XX-lea),care, nefiind asimilate si adaptate, se simte ca atare. Sextil Puscariu si Iorgu Iordan, Al. Graur, Florin Marcu si C. Maneca, precum si alti lingvisti, considera neologisme cuvintele de origine neolatina, romanica sau de alte proveninte, ce au patruns in limba noastra incepand cu sec. Al XIX-lea.

Limita aceasta coincide cu cea fixata de Ion Coteanu pentru "Epoca actuala", ca a treia (si ultima, deocamdata) in evolutia limbii romane. In conceptia autorului, epoca actuala incepe odata cu modernizarea vocabularului, factorul cel mai important, prin intensitate, dar si prin extensiune, care a marcat trecerea la aceasta noua faza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.