Conservatorismul in prim-planuI vietii politice de la 1871-1876

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.68

nivel: Liceu

Numele mentionate -- aproape toate -- erau personalitati inAZzestrate si afirmate in viata publica printr-o pozitie net conservatoare fata de modalitatea de solutionare a principalelor reforme, precum si printr-o superioara pregatire juridico-economica si culturala. Tinerii erau elita intelectuala a tarii. Printre ei insa, se impusese Lascar Ca-targiu, dar nu prin cultura, care ii era precara in r[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conservatorismul in prim-planuI vietii politice de la 1871-1876

Numele mentionate -- aproape toate -- erau personalitati inAZzestrate si afirmate in viata publica printr-o pozitie net conservatoare fata de modalitatea de solutionare a principalelor reforme, precum si printr-o superioara pregatire juridico-economica si culturala. Tinerii erau elita intelectuala a tarii. Printre ei insa, se impusese Lascar Ca-targiu, dar nu prin cultura, care ii era precara in raport cu a multora, ci prin experienta politica, acumulata inca de pe timpul Divanurilor ad hoc si, ulterior, sub Cuza Voda, dar mai cu seama prin hotararea de a apara cauze compromise in opinia publica, prin franchetea cu care-si sustinea ideile, unele chiar reactionare.

El reusea sa inchege in juru-i o coalitie conservatoare, de data aceasta in scopul salvarii institutiei monarhice in prag de naruire. Asociatii lui nu erau inca un partid politic, ci o concentrare de forte politice decise sa curme proAZvizoratul si instabilitatea guvernamentala, pagubitoare pentru viata economica. Nu se sfiau sa recurga la masuri nepopulare pentru atinAZgerea acelor obiective
Regrupate astfel in jurul lui L. Catargiu, fortele conservatoare, dupa dobandirea concursului Senatului, spre a se debarasa de Camera liberala, convoaca colegiile electorale in zilele de 25--27 aprilie 1871 pentru alegerea deputatilor3.

Primul-ministru adresa prefectilor o circulara prin care se infatisa ca om politic chemat a "executa legile" si a nu tolera "anarhia si desordinea"4. Dar pentru a-si asigura un corp legislativ cooperant, recurgea la ingerinte si presiuni, metode deja impuse in viata politica romaneasca. L. Catargiu -- cum conAZsemna Carol I -- repurtase "o victorie completa in alegeri"5, asi-gurandu-si deci majoritatile, pe fondul unei resemnari a elementelor liberale, socate si de triumful pe plan european al conservatorismului prin ascensiunea Germaniei lui Bismarck, fata de care nutreau averAZsiune doctrinara.

Conservatorii isi legitimau astfel puterea dispunand de concursul ambelor Corpuri legiuitoare.Junimistii sunt stalpii monarhiei constitutionale. in fata atator sovaieli si deziceri din mijlocul celorlalte grupari politice, ei si-au dat seama ca, in acel moment, prioritar era "inradacinarea simtamantuAZlui dinastic in toate paturile poporului" 7. Pentru atingerea acelui obiecAZtiv, chiar dupa preluarea puterii, ministrii sfatuiau tanara pereche princiara sa efectueze contacte directe cu locuitorii. in acest sens, in a doua parte a lunii aprilie, ea facea o calatorie in Moldova.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.