Conservatorismul ca doctrina politica

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Etimologia provine de la latinescul Con-Servator, conservatoris, care are, in principal, sensul de a fi pastrat, pazit, mantuit. Mircea Eliade atrage atentia ca ServatoAZria din Dies Servatoria, inseamna sarbatoare, dar si Refacere. Etimologia ramane oricum sugestiva pentru semnificatiile contemporane ale termenului. Indicatia etimologica este deosebit de utila; Conservatorismul este definibil con[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conservatorismul ca doctrina politica

Etimologia provine de la latinescul Con-Servator, conservatoris, care are, in principal, sensul de a fi pastrat, pazit, mantuit. Mircea Eliade atrage atentia ca ServatoAZria din Dies Servatoria, inseamna sarbatoare, dar si Refacere. Etimologia ramane oricum sugestiva pentru semnificatiile contemporane ale termenului. Indicatia etimologica este deosebit de utila; Conservatorismul este definibil contextual ca pastrare, mentinere a structurilor politice existente.

Conservatorismul este un mod de raportare la o dinamica politica specifica, reprezentand in ciuda oricaror critici, altceva si mai mult decat "o incercare mai mult sau mai putin obscurantista a celor avuti de a-si apara pozitia si privilegiile dobandite impotriva celor lipsiti" . Intelegandu-l astfel, se poate explica de ce orientari cu mari deosebiri de continut pot fi denumite in mod legitim, conservatoare. Continutul concret, depinde de "ce este de conservat".

Ball si Dagger remarcau faptul ca termenul este deopotriva usor si greu de definit. E usor pentru ca "toti conservatorii impartasesc dorinta de a conserva sau pastra ceva- de obicei modul de viata traditional, obiceiurile din societatea lor" si e greu definibil intrucat "exista multe sanse ca diferiti conservatori sa aiba idei distincte despre elementele sau fragmentele din modul lor stabilit de viata care merita pastrate." In istoria folosiri termenului, ceea ce constituie nucleul, ramane acea intelegere ce deriva din sugestia etimologica.

Momentul aparitiei termenului pare sa fie foarte timpuriu. din Dictionarele latine il consemneaza cu utilizari variate in jurul sensului principal de a pastra. El poate fi intalnit cu aceasta semnificatie la autori latini precum Caesar, Cicero, Titus Livius.
Folosirea termenului pe un registru socio-politic dateaza din secolul al XIX-lea, mai precis de la Revolutia Franceza din 1789. Sensul lui major este legat de o intelegerea care facea referire deschisa la oponentii revolutiei. Cu o semnificatie largita simtitor el a fost preluat in limbaj comun fiind atribuit oricarei persoane care se opune schimbarii.

Numele ca atare, conservatorism, pare sa fi fost folosit pentru prima data dupa 1815, de catre restauraAZtionistul francez Francois Rene, viconte de Chateaubriand (l768-l848), cavaler de Malta, politician regalist. (lider al ultra-regalistilor dupa l8l4) Chateaubriand intemeiaza revista Le ConservaAZteur. (1818) La intoarcerea Bourbonilor pana in l830 are misiuni diploAZmatice insemnate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.