Conservatorismul

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Legaturile si fidelitatile familiale vor fi preferate seductiei unor atasamente mai profitabile; a dobandi si a amplifica va fi mai putin important decat a pastra, a cultiva si a te bucura de ceea ce ai; durerea unei pierderi va fi mai acuta decat atractia unei noutati sau promisiuni. Inseamna a fi pe potriva soartei pe care o ai, a trai la nivelul propriilor mijloace, a te multumi cu acea nevoie [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conservatorismul

Legaturile si fidelitatile familiale vor fi preferate seductiei unor atasamente mai profitabile; a dobandi si a amplifica va fi mai putin important decat a pastra, a cultiva si a te bucura de ceea ce ai; durerea unei pierderi va fi mai acuta decat atractia unei noutati sau promisiuni. Inseamna a fi pe potriva soartei pe care o ai, a trai la nivelul propriilor mijloace, a te multumi cu acea nevoie de mai multa perfectiune care este pe masura omului si a imprejurarilor in care traieste. "

Intr-adevar, sensul comun este dat de ideea conservarii, a "pastrarii intacte a ceva". In Evul Mediu termenul de conservator era folosit ca sinonim pentru cei care pazeau orasele, denumiti si "custodes paces". In acceptiunea politica, conceptul este intalnit in sec. XIX cand ii desemna pe cei care se opuneau revolutiei si militau pentru dezvoltarea organica a societatii : republicanii in America, torries in Anglia, sau adeptii Restauratiei in Franta. S-a insistat mult pe sensul comun intrucat asa se putea avansa ideea ca oamenii sunt prin "natura lor" conservatori.

Cu alte cuvinte, inclinatia noastra naturala este de a prezerva ordinea lucrurilor, de a reactiona impotriva schimbarilor bruste de orice fel.
Doctrina conservatoare are tocmai rolul de a propune o strategie politica care sa corespunda nevoii naturale de dezvoltare organica a societatii. Omul conservator va prefera legaturile consolidate de o indelungata experienta, in locul unora doar posibile si mai profitabile. Acest fapt este evident, dar evidenta nu este singurul mod de justificare a optiunilor individuale.

Si nationalismul apeleaza la acelasi gen de "evidenta" cand ia apartenenta drept criteriu fundamental pentru definirea identitatii. Atunci, se pune intrebarea in ce masura omul este liber sa opteze pentru propria viata, dincolo de aceste determinari "naturale".
Din punct de vedere teoretic, se poate spune ca nu toti conservatorii impartasesc aceeasi doctrina politica. In fond, nici nu avem de-a face cu o doctrina unica. Andrew Vincent vorbeste de cinci posibile interpretari diferite ale conservatorismului:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.