Conservarea carnii acasa nesigura

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.00

nivel: Facultate

CALDURA. Pasteurizarea se aplica de regula preparatelor din carne de tip prospaturi (crenvursti, polonez, parizer) la preparate din carne fierte si afumate (slanina afumata) sau la preparate afumate la cald. Sterilizarea se aplica de regula conservelor si semiconservelor din carne.

Regimul de sterilizare se stabileste in functie de mai multi factori: gradul de contaminare a materie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conservarea carnii acasa nesigura

CALDURA. Pasteurizarea se aplica de regula preparatelor din carne de tip prospaturi (crenvursti, polonez, parizer) la preparate din carne fierte si afumate (slanina afumata) sau la preparate afumate la cald. Sterilizarea se aplica de regula conservelor si semiconservelor din carne.

Regimul de sterilizare se stabileste in functie de mai multi factori: gradul de contaminare a materiei prime, natura produsului, reactia mediului, timpul si temperatura de sterilizare, structura produsului, dimensiunea recipientului, materialul din care este confectionat recipientul (sticla sau metal).

In procesul de sterilizare trebuie sa se asigure concomitent: distrugerea microorganismelor care produc alterarea sau toxiinfectii alimentare, inactivarea factorilor antinutritionali si ale enzimelor care produc degradari ale produsului in timpul depozitarii fara sa se produca o reducere a valorii nutritive si senzoriale.

Calitatea unui produs conservat prin oricare din metodele prezentate este indisolubil legata de calitatea carnii folosite. Sunt interzise conservarea si consumul carnii provenite de la animale, pasari, pesti in agonie, bolnave sau moarte. O carne provenita de la animale in agonie, bolnave sau moarte inainte de sacrificare este mai inchisa la culoare.

Ambalajele in care sunt asezate carnea si produsele din carne refrigerate sau congelate trebuie sa fie de unica folosinta, curate. Conservarea prin oricare din metodele mentionate nu prelungeste nelimitat termenul de valabilitate a carnii si a produselor din carne.

Legislatia privind Organisme Modificate Genetic (OMG)
Obtinerea, testarea, utilizarea si comercializarea organismelor modificate genetic (OMG) - plante, animale, sau microorganisme - sunt supuse, în toate tarile, unui regim special de reglementare, autorizare si administrare, care stabileste cadrul juridic si institutional menit sa elimine sau sa reduca riscurile de producere a unor efecte negative asupra sanatatii oamenilor si a animalelor sau asupra mediului.

În S.U.A., introducerea în mediu si pe piata a plantelor transgenice se face numai dupa obtinerea aprobarilor speciale din partea unor agentii guvernamentale, responsabile cu protectia mediului si a sanatatii oamenilor si a animalelor:

1. Departamentul pentru Agricultura al SUA (USDA);
2. Agentia pentru Protectia Mediului (EPA);
3. Agentia pentru Controlul Alimentelor si al Medicamentelor (FDA).
În S.U.A., Canada si în alte tari, plantele transgenice se cultiva si se utilizeaza în hrana oamenilor si a animalelor, nefiind obligatorie depozitarea separata si etichetarea produselor care contin OMG.

În Uniunea Europeana, începând cu anul 1990, a fost elaborata o legislatie specifica, îmbunatatita si extinsa ulterior, având ca scop protectia mediului si a sanatatii oamenilor si crearea unei piete unice în domeniul biotehnologiei. Astfel,

Directiva CEE nr.219/1990 (modificata prin Directiva nr.81/1998) reglementeaza utilizarea în conditii de izolare a microorganismelor modificate genetic, în scopuri de cercetare si industrializare; - Directiva CEE nr.220/1990 privind introducerea deliberata în mediu a organismelor modificate genetic a fost principalul act normativ comunitar în acest domeniu, fiind completata, între timp, de mai multe Decizii ale Comisiei (623, 811, 812, 813 / 2003);

Directiva CE nr.18/2001 privind introducerea deliberata în mediu a organismelor modificate genetic, care abroga Directiva nr. 220/1990, a intrat în vigoare la data de 17 octombrie 2002, actualizând si întarind reglementarile existente în ceea ce priveste evaluarea riscurilor si procesul de luare a deciziilor de introducere în mediu a OMG. De asemenea, Directiva introduce obligativitatea informarii publicului, a monitorizarii efectelor pe termen lung, a etichetarii si trasabilitatii în toate stadiile introducerii pe piata a organismelor modificate genetic.

Recent, au fost adoptate si publicate în Jurnalul Oficial al Uniun ii Europene, doua acte legislative ce stabilesc un sistem comunitar armonizat de trasabilitate a organismelor modificate genetic, introduc etichetarea furajelor modificate genetic, întaresc reglementarile actuale de etichetare a alimentelor modificate genetic si stabilesc o procedura continua de introducere în mediu sau de autorizare, ca alimente sau furaje, a organismelor modificate genetic:

Regulamentul CE nr.1829/2003 din 22 septembrie 2003, privind alimentele si furajele modificate genetic;- Regulamentul CE nr. 1830/2003 din 22 septembrie 2003, privind trasabilitatea si etichetarea organismelor modificate genetic si trasabilitatea produselor alimentare si furajere obtinute din organisme modificate genetic, care amendeaza Directiva EC nr.18/2001.

În România, Ordonanta Guvernului nr. 49/2000 privind regimul de obtinere, testare, utilizare si comercializare a organismelor modificate genetic prin tehnicile biotehnologiei moderne si a produselor rezultate din acestea (M.O. nr. 48/ 31.01.2000), a fost primul act normativ menit sa reglementeze importul semintelor modificate genetic, cultivarea lor si utilizarea produselor obtinute din aceste plante în hrana omului si în furajarea animalelor.

Legea nr. 214/2002 pentru aprobarea O. G. nr. 49/2000 (M.O. nr. 316/14.05.2002), aduce îmbunatatiri cadrului legislativ românesc, referitoare la cadrul institutional, consultarea publicului, etichetarea produselor modificate genetic, prevazute de normele comunitare aparute între timp în acest domeniu.

Prin Ordinul M.A.P.M. nr. 684/2002 (M.O. nr.793/31.10.2002), emis în baza prevederilor Legii nr. 214/2002, a fost aprobata noua componenta a Comisiei pentru Securitate Biologica (CSB), alcatuita din 12 membri - personalitati stiintifice din Academia Româna, Academia de Stiinte Agricole si Silvice, Academia de Stiinte Medicale si din universitati si institute de cercetare cu profil biologic, agricol sau medical.

Comisia exercita atributiile de autoritate stiintifica cu rol consultativ în procesul de luare a deciziilor - H.G. nr.106/2002 (M.O. nr.147/27.02.2002) prevede, începând cu data de 7.02.2003, etichetarea alimentelor obtinute din organisme modificate genetic sau care contin aditivi si arome modificate genetic ori obtinute din organisme modificate genetic.

Legea nr.266/2002 (M.O. nr.343/23.05.2002) privind producerea, prelucrarea, controlul si certificarea calitatii, comercializarea semintelor si a materialului saditor, precum si înregistrarea soiurilor de plante prevede obligativitatea de a se indica clar pe eticheta sau documentele însotitoare, acolo unde este cazul, ca soiul respectiv este modificat genetic.

Ordinul M.A.P.A.M. nr. 462/ 2003 privind evidenta agentilor economici care cultiva plante modificate genetic (M.O. nr.542/29.07.2003) prevede obligativitatea agentilor economici (persoane fizice sau juridice, asociatii fara personalitate juridica) de a declara, la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, suprafetele cultivate cu plante modificate genetic si productiile realizate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.