Consecintele primei conflagratii mondiale

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Tensiunea sociala si economica indusa de primul razboi total cunoscut vreodata de omenire intre popoare si state a fost atat de mare, coplesitoare si fara precedent, incat au fost impinse pana la limita cea mai indepartata posibil, ajungand chiar pana la prabusire. Numai Statele Unite au iesit din razboi asa cum au intrat, mai bogate. Pentru toti ceilalti, in special pentru Europa sfarsitul razboi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Consecintele primei conflagratii mondiale

Tensiunea sociala si economica indusa de primul razboi total cunoscut vreodata de omenire intre popoare si state a fost atat de mare, coplesitoare si fara precedent, incat au fost impinse pana la limita cea mai indepartata posibil, ajungand chiar pana la prabusire. Numai Statele Unite au iesit din razboi asa cum au intrat, mai bogate. Pentru toti ceilalti, in special pentru Europa sfarsitul razboiului a insemnat un val de revolutii si inceputul declinului in competitia in Lumea Noua.

Triumful revolutiei bolsevice in Rusia a pus in fata lumii o intrebare fundamentala. Modelul de societate dat Europei si Americii de Revolutia franceza din 1789 nu mai era viabil? Lenin si adeptii sai au crezut ca in situatia in care adusesera razboiul societatile europene nu mai era nevoie decat de un semnal pentru ca popoarele sa se ridice, sa inlocuiasca capitalismul cu socialismul si sa transforme astfel suferintele fara sens ale razboiului in ceva pozitiv.

Timp de trei ani acesta a asteptat razboiul ca muncitorii europeni sa i se alature pentru a extinde statul sovietelor de la Urali la Atlantic (2 ; 10).Impactul pe care l-a avut revolutia bolsevica asupra mentalului colectiv in Europa a fost atat de puternic si a produs o impresie atat de mare incat un fenomen la fel de important a trecut, nejustificat in plan secund. Triumful miscarilor national-democratice din fostele imperii austro-ungar, tarist si otoman a incheiat un proces inceput in Europa cu cateva secole in urma.

Valul revolutionar care a cuprins batranul continent si nu numai, a avut doua componente miscari profund antagonice. Una de esenta sociala - bolsevismul si alta de esenta nationala. Desi secolul al XIX-lea a fost numit secolul nationalitatilor (3 ;61), Europa a devenit cu adevarat una a natiunilor dupa Primul Razboi mondial cand revolutia si principiul nationalitatilor au invins si in Europa centrala, de est si sud-est. In 1918, acea "singura chestiune care exista in Europa" - in viziunea lui Metternich (3 ; 146) s-a rezolvat prin vointa si exprimarea nationalitatilor oprimate de a trai in cadrul unor state ale caror frontiere politice sa fie pe cat posibil suprapuse pe cele etnice.

Cand a izbucnit razboiul mondial, in vara anului 1914, cele doua tabere aflate in conflict n-au avut un program si o viziune coerenta asupra viitoarei arhitecturi a granitelor si nici problema statului la polonezi, cehoslovaci, romani, estonieni, finlandezi, etc./ si alte natiuni asuprite din cadrul unor imperii devenite 111f53b anacronice in evolutia istorica a societatii.

Semnalul luptei popoarelor pentru autodeterminare si afirmare nationala a fost dat de Conferinta pe intreaga Rusie a partidului bolsevic care a cerut, la 14 noiembrie 1917, "pentru toate popoarele care fac parte din Rusia, dreptul la autodeterminare si la constituirea de state independente (4 ; 37) si de mesajul presedintelui Wilson, prezentat la 8 ianuarie 1918 Congresului S.U.A, in care se cerea, dezvoltarea autonomiei popoarelor din Austro-Ungaria si Imperiul Otoman, retrocedarea Alsaciei si Lorenei, Crearea unei Polonii libere..." (5 ; 79 ; 94).

La 11 februarie 1918 Wilson arata ca, in viitor, "popoarele si provinciile nu trebuie sa mai fie obiect de vanzare sau de schimb, sau sa fi tratate ca un simplu septel ori ca pionii unui joc de sah (...), toate aspiratiile nationale clar definite, trebuie sa fie satisfacute, evitandu-se crearea de noi elemente de discordie si antagonism si perpetuarea celor vechi" (6 ; 35). In octombrie 1918, Administratia americana s-a referit si la necesitatea recunoasterii dreptului la autodeterminare a popoarelor cotropite de tarism - ucrainieni, polonezi, finlandezi, romani, estonieni, lituanieni, armeni, etc. (6 ; 36)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.