Conosamentul

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.85

nivel: Facultate

La inceput, in conformitate cu prevederile dreptului comun, armatorii erau raspunzatori pentru orice deteriorare a marfurilor incarcate la bord, cu exceptia celor generate de fenomene naturale, vicii ascunse sau unele pericole ale marii. Deciziile juridice ale secolului al XVIII-lea, majoritatea defavorabile armatorilor, au condus la inscrierea, de catre armatori, in conosamente a unor clauze de e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conosamentul

La inceput, in conformitate cu prevederile dreptului comun, armatorii erau raspunzatori pentru orice deteriorare a marfurilor incarcate la bord, cu exceptia celor generate de fenomene naturale, vicii ascunse sau unele pericole ale marii. Deciziile juridice ale secolului al XVIII-lea, majoritatea defavorabile armatorilor, au condus la inscrierea, de catre armatori, in conosamente a unor clauze de exonerare sau neglijenta, folosite cu scopul de a proteja armatorul.

Aceasta tendinta s-a accentuat atat de puternic incat dupa fiecare proces pe care il pierdeau, armatorii isi inserau in conosamente clauze care sa ii exonereze in viitor de raspundere pentru cazuri similare. S-a ajuns pana la situatia in care armatorii erau "responsabili" doar pentru a colecta navlul si nimic mai mult. Nemultumirea comerciantilor, bancherilor si asiguratorilor a fortat armatorii sa negocieze si sa imbunatateasca situatia, fapt ce a condus la adoptarea intre 1890 si 1901 a unor modele de conosamente utilizate, in special, pentru transportul de grau, carbune si material lemnos.

Pentru a controla situatia, aproape insuportabila la un moment dat, primele masuri au fost luate de catre Statele Unite ale Americii care in 1893 au promulgat Harter Act, o lege prin care s-a facut pentru prima data distinctia dintre greseli de navigatie si/sau management si erori in grija fata de marfa. Prin acest act normativ s-au impus cateva reguli si s-a interzis includerea in conosamente a unor anumite tipuri de clauze de exonerare, spre exemplu, armatorul nu putea sa contracteze in afara datoriei de a pune la dispozitia navlositorului o nava in buna stare de navigabilitate si de a acorda atentia cuvenita marfurilor incarcate.

Exemplul Statelor Unite a fost urmat si de alte state dintre care se pot enumera Australia (Australian Sea-Carriage of Goods Act 1904), Noua Zeelanda (New Zealand and Seamen Act 1908) si Canada (Canadian Water Carriage Act 1910). Trecerea catre stabilirea unor standarde minime cu privire la raspunderea armatorilor s-a produs ca urmare a presiunilor exercitate asupra Guvernului Marii Britanii de catre coloniile britanice. Acestea au condus la negocieri intre armatori, asiguratori, comercianti si bancheri ce s-au finalizat cu un set de reguli recomandate pentru adoptare la Conventia de la Haga 1921.

Dupa amendare acestea au fost prezentate spre adoptare, in 1924, la Conferinta Diplomatica Internationala de la Bruxelles. In literatura de specialitate forma finala a acestor reguli, agreata la Brussels, a ramas cunoscuta sub denumirea de Regulile de la Haga. Regulile de Haga au fost completate si modificate in 1968, noul set de reguli fiind Cunoscut sub numele de regulile Haga-Visby. Pe fondul nemultumirilor exprimate de comercianti, in special de cei din tarile subdezvoltate, in 1978 au fost adoptate Regulile de Hamburg.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.