Conjuratia magica in opera eminesciana

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.75

nivel: Liceu

In primul rand, sunt riturile pregatitoare din care fac parte dansurile magice, combustia ( "Cu faclii stinse 'n mana 'n genunche cad ostenii"), muzica intonata neintrerupt ("cant frumos si dulce - adormitor sunand"), fumigatiile ("Iar preotul aprinde un vraf de mirodenii. / De fumul lor albastru se imple bolta nalta"), existenta unui altar ("Pe un tripod s'aduce catuea aurita"), o candela aprinsa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conjuratia magica in opera eminesciana

In primul rand, sunt riturile pregatitoare din care fac parte dansurile magice, combustia ( "Cu faclii stinse 'n mana 'n genunche cad ostenii"), muzica intonata neintrerupt ("cant frumos si dulce - adormitor sunand"), fumigatiile ("Iar preotul aprinde un vraf de mirodenii. / De fumul lor albastru se imple bolta nalta"), existenta unui altar ("Pe un tripod s'aduce catuea aurita"), o candela aprinsa, varga magica cu ajutorul careia magul isi traseaza cercul magic pentru a se feri de orice pericol care ar putea veni din partea spiritului conjurat etc.

In al doilea rand, avem riturile propriu-zise in care au loc invocatiile magice. Enuntarea sau cantecul este un element esential al incantatiei. Discursul magic se compune din cuvinte care au putere magica, rostite intr-un anumit ritm sau cantate. Incantatiile magice sunt diverse in opera lui Mihai Eminescu, in functie de spiritul conjurat. Atunci cand se invoca un geniu, incantatia sau rugaciunea trebuie compusa in asa fel incat sa aminteasca toate calitatile acestui geniu. De la aceasta regula nu se abate nici fata de imparat din Luceafarul care-l numeste pe cel de care s-a indragostit, in vis, "luceafar bland".

In Strigoii, invocatia magica este mai intinsa si puternica, cuprinsa in doua strofe si este adresata atat stihiilor pamantului, cat si lui Zamolxe. Toate aceste forte supranaturale sunt invocate de mag pentru a-i da duh si trup reginei si a o aduce in fata lui Arald: "Din inima-i pamantul la morti sa deie vieata, / In ochi-i sa se scurga scantei din steaua lina, A parului lucire s'o deie luna plina, / Iar duh da-i tu, Zamolxe, samanta de lumina / Din duhul gurii tale ce arde si inghiata".
Alaturi de muzica si de incantatia magica, gesturile rituale ocupa si ele un loc important in cadrul ritualului magic.

Atat in Strigoii, cat si in Gemenii, gesturile efectuate de magi au un rol determinat. In primul poem, magul nu vorbeste decat atunci cand rosteste evocarea magica; in rest el se foloseste de gesturi, atat pentru a comunica cu Arald ("Cu mana'ntinsa magul ii face semn sa sada,"), cat si pentru a starni fortele naturii cu ajutorul baghetei magice : "In aer isi ridica a farmecelor varga" (Strigoii), "In aer inalta puternica-i varga" (Povestea magului calator in stele).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.