Congresul PNTCD

2x puncte

categorie: Economie

nota: 9.47

nivel: Facultate

Efortul principal al guvernului dupa alegeri a fost îndreptat spre consolidarea economiei. Această acțiune a fost stânjenită de cea mai mare criză economică din lumea capitalistă (1929-1933), accentuată în țara noastră de prețurile de dumping ale produselor agricole practicate de URSS.

Guvernul a acționat în vederea stabilizării și convertibilității leului, cu reușite remarcabile [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Congresul PNTCD

Efortul principal al guvernului dupa alegeri a fost îndreptat spre consolidarea economiei. Această acțiune a fost stânjenită de cea mai mare criză economică din lumea capitalistă (1929-1933), accentuată în țara noastră de prețurile de dumping ale produselor agricole practicate de URSS.

Guvernul a acționat în vederea stabilizării și convertibilității leului, cu reușite remarcabile în condițiile generale de criză. Această realizare a fost însă condiționată de numeroasele împrumuturi externe care au împovărat bugetul și au diminuat avantajele obținute prin participarea capitalului străin în diferite activități economice. O preocupare deosebită a guvernului a fost îndreptată spre rezolvarea problemelor țărănimii. La 28 martie 1929, prin Legea cooperației, s-a acordat autonomie și s-a introdus autocontrolul în unitățile cooperatiste, consolidând, totodată băncile populare.

Ansamblul acestei vaste opere legislative a relevat dorința și preocuparea guvernului național-țărănesc pentru o bună administrare a statului și pentru ridicarea nivelului de viață al cetățenilor. Criza mondială însă a determinat anumite sporuri de impozite și introducerea (după 1 ianuarie 1931) a "curbelor de sacrificiu", respectiv reduceri de salarii, însoțite de alte restricții bugetare.

În politica externă, guvernul național-țărănist a beneficiat de capacitatea și prestigiul lui Nicolae Titulescu, personalitate de anvergură europeană, care a promovat o politică de alianțe: Mica Ințelegere (cu Cehoslovacia și Iugoslavia), Tratatul de conciliațiune și arbitraj (cu Polonia), Protocolul de la Moscova etc., iar pentru descurajarea acțiunilor revizioniste: Ințelegerea Balcanică, Pactul pentru definirea agresiunii, Pactul Briand-Kellogg. Ales în două rânduri președinte al Adunării Generale a Societății Națiunilor, Nicolae Titulescu a obținut clauze avantajoase privind reparațiile de război și a câștigat "procesul optanților" cu reprezentanții latifundiarilor maghiari.

Prima perioadă de guvernare național-țărănistă s-a sfârsit la 4 aprilie 1931, o dată cu demisia cabinetului Gh. Gh. Mironescu, confruntat cu tendințele tot mai autoritare ale Regelui Carol al II-lea.

A doua perioada de Guvernare a PNT va fi intre 1932-1933, la recomandarea lui Iuliu Maniu, Alexandru Vaida-Voievod a fost însărcinat cu formarea noului guvern. Alegerile generale s-au ținut la 17 iulie (Adunarea Deputaților) și 20-26 iulie (Senat), fiind câștigate de guvern cu 40,3% din voturi. Datorită primei majoritare prevăzute de legea electorală, acesta a obținut 274 de mandate, față de PNL (Ion G. Duca) cu 28 mandate și PNL (Gh. Brătianu) cu 14 mandate.

În anii '30, din PNȚ s-au desprins două personalități proeminente: Constantin Stere (4 aprilie 1930) și Grigore Iunian (13 octombrie 1932). În pofida prestigiului lor personal, aceste desprinderi nu au afectat structura organizatorică și puterea reală a PNȚ.

Cei doi au organizat separat partide de sorginte țărănească, și anume: Constantin Stere - Partidul Țărănesc-Democrat (6 mai 1931), iar Grigore Iunian - Partidul Radical-Țărănesc (20 noiembrie 1932). Aceste partide nu au avut nici o pondere electorală, chiar și după fuziunea lor sub numele de Partidul Țărănesc-Radical (13 februarie 1933).

În urma acceptării de către rege a condițiilor cerute de Iuliu Maniu, și anume de despărțirea de Elena Lupescu și de camarila formată în jurul său, Iuliu Maniu a admis să formeze guvernul (la 20 octombrie 1932), cedând insistențelor conducerii de partid.

Împrejurările istorice ulterioare au evidențiat situația paradoxală că Partidul Național Țărănesc, devenit în scurt timp de la formare cel mai puternic partid din România, cu cea mai mare bază de simpatizanți, cu cea mai temeinică structură organizatorică, având oameni politici reprezentativi pentru valorile fundamentale ale democrației și dreptății sociale, ca Iuliu Maniu și Ion Mihalache, acest partid, așadar, a rămas în opoziție de-a lungul deceniilor care au urmat.

După această perioadă a urmat perioada de opoziție a PNȚ-ului, luptând și în acest timp pentru idealurile pe care și le propusese în programul politic până în anul 1947 care este anul în care a început asuprirea partidelor istorice, implicit a PNȚ-ului și a liderilor acestuia.

În perioada imediat următoare au fost arestati și trimiși în judecată liderii partidelor istorice precum și mulți dintre membrii acestora, întemnițati, trimiși în lagăre, în mine sau la canal. Totodată însă, PNȚ-ul a mai supraviețuit și în clandestinitate datorită unor membri fruntași care au supraviețuit torturilor la care erau supuși de către poliția politică.

Așa dar, în anul 1987 Corneliu Coposu a integrat partidul, în clandestinitate, în familia de partide politice creștin-democrate și, împreună cu ceilalți lideri din generația de vârsta, a reânființat partidul imediat după revoluția din 1989.

Ca expresie a noilor condiții politice interne, la 8 ianuarie 1990, Tribunalul Municipiului București a înregistrat cu nr.1 notificarea PNȚCD privind reluarea activității în mod legal, ( alaturandu-se vechii denumiri si termenii de Crestin Democrat, datorita valorilor politice asemanatoare dintre PNT si partidele crestin-democrate din Europa ).

Din acest moment s-a constituit o conducere provizorie, avându-l ca lider pe Corneliu Coposu. În acest sens principiile partidului au fost și cele patru principii constitutive ale partidului - patriotismul luminat, democrația, morala creștină și dreptatea socială - care sunt revalidate și fac parte din principiile creștin-democrației moderne, cărora li se adaugă, firesc, personalismul, solidaritatea, libertatea, responsabilitatea și subsidiaritatea.

Partidul a participat la alegerile din mai 1990 sub siglă proprie si obtine 2,5 % din voturi, urmatoarea perioada este una de opozitie pana-n 1996 cand in urma crearii CDR PNTCD revine la putere ca principal partid de guvernamant. Perioada urmatoare de pana-n 2000 partidul este la guvernare si se erodeaza foarte mult in urma nerealizarilor , dar si in urma diferitilor factori externi care contribuie la neintratrea PNTCD in Parlament in 2000.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.