Conflictul si stresul organizational

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.89

nivel: Facultate

Concurenta (lupta) este in cazul cand partea implicata in conflict is-I apara puternic(insistent) interesul fara a acorda atentie intereselor oponentului. P-u a utiliza un astfel de stil este nevoie de a avea putere si avantaje fizice. Aici conflictul are un invingator si un invins, castigul ii revine invingatorului iar pierderea celui invins. Conflictul dintre sefi si subalterni. De obicei castig[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conflictul si stresul organizational

Concurenta (lupta) este in cazul cand partea implicata in conflict is-I apara puternic(insistent) interesul fara a acorda atentie intereselor oponentului. P-u a utiliza un astfel de stil este nevoie de a avea putere si avantaje fizice. Aici conflictul are un invingator si un invins, castigul ii revine invingatorului iar pierderea celui invins. Conflictul dintre sefi si subalterni. De obicei castiga seful.
Ocolirea sau evitarea. Daca partile nu acorda atentie oponentului(nu doresc sa coopereze) si isi apara slab interesele proprii atunci conflictul poate fi evitat.

Daca conflictul este subiectiv o astfel de modalitate de solutionare este favorabila dar daca este subiectiv ocolirea nu trebuie acceptata deoarece se pierde timpul si conflictul poate numai sa se agraveze. Astfel aceasta abordare a conflictului se sfarseste cu pierderi pentru ambele parti implicare in conflict.
Colaborarea presupune acceptarea ideilor si scopurilor oponentului, dar nu si neglijarea intereselor proprii .Se manifesta atunci cand ambele parti sunt la fel de puternice, la fel de interesate de rezolvarea conflictului. Colaborarea transforma oponentii in parteneri si problemele se rezolva definitiv prin inlaturarea cauzelor de conflict. Ambii castiga.

Acomodarea-este un caz cand unui oponent mai slab i se acorda multa atentie. Acomodarea presupune renuntarea la interesele personale care sunt minore in folosul oponentului de conflict. Se face acomodarea cand problema discutata este mai importanta pentru oponent decat pentru noi, adica in cazul conflictului nesimetric. Acomodarea are un aspect de altruism. Persoana ce utilizarea acest stil in solutionarea conflictului este supusa riscului de a fi perceputa ca slaba, care usor este influentata.

Compromisul - este situatia cand problemele se rezolva prin gasirea unui numitor comun. Cand castigurile si pierderile se impart aproximativ egal. Este strategia cea mai des utilizata mai ales in cazul persoanelor care se afla la acelasi nivel ierarhic sau au putere aproximativ egala. Compromisul este indicat in situatii cand este lipsa de timp problemele urmand sa fie revazute ulterior.
Strategia preintampinarii conflictului presupune masuri cu caracter organizatoric si de explicare cum ar fi:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.