Conflictul dintre India si Pakistan

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.71

nivel: Facultate

In octombrie 1947 pe fondul retragerii britanice o rebeliune a triburilor Pashtun din regiunea vestica a provinciei Jammu si Kashmir a izbucnit pentru a inlatura guvernarea maharajaului hindus. Trupe pakistaneze au sustinut neoficial rebelii Pashtun. Maharajahul Hari Singh a cerut ajutor militar indian. Prim-ministrul indian a impus doua conditii pentru a oferi ajutor militar: integrarea provinci[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conflictul dintre India si Pakistan

In octombrie 1947 pe fondul retragerii britanice o rebeliune a triburilor Pashtun din regiunea vestica a provinciei Jammu si Kashmir a izbucnit pentru a inlatura guvernarea maharajaului hindus. Trupe pakistaneze au sustinut neoficial rebelii Pashtun. Maharajahul Hari Singh a cerut ajutor militar indian. Prim-ministrul indian a impus doua conditii pentru a oferi ajutor militar: integrarea provinciei Jammu si Kashmir in India si acordul seicului Muhammad Abdullah, liderul celui mai mare partid politic din aceste provincii.

Aceste doua conditii au fost satisfacute si India a preluat puterea de decizie asupra apararii, politicii externe si a comunicatiilor. Pakistanul a contestat integrarea sustinand ca au existat presiuni asupra seicului Muhammad Abdullah. Ajutorul militar al Indiei a determinat implicarea oficiala a Pakistanului in conflict. Nici o parte nu a avut castig de cauza, prim-ministrul indian a cerut ajutor Natiunilor Unite care a cerut Pakistanului sa inceteze agresiunile din Jammu si Kashmir, iar Indiei sa organizeze un referendum prin care populatia din aceasta zona sa fie consultata cu privire la statutul provinciei.

Ambele parti au fost de acord cu aceste dispozitii, iar razboiul s-a incheiat in 1949. Natiunile Unite au impus o linie de incetarea focului care dupa 1972 a fost numita linia de control, dar disputa teritoriala a ramas nerezolvata si provincia Jammu si Kashmir a fost impartita dupa cum erau stationate trupele militare ale celor doua state: o treime a intrat sub control pakistanez (incluzand o regiune autonoma - Kashmirul Liber plus o zona direct administrata de Pakistan - Regiunile de Nord) si doua treimi au intrat sub stapanire indiana (administrate de Jammu si Kashmir). In 1954, adunarea legislativa din Jammu si Kashmir a votat alaturarea la Uniunea Indiana.

Toti acesti factori au provocat reactia Pakistanului. Persoane din armata pakistaneza s-au infiltrat in Valea Kashmirului in 1965 pentru a sustine o rebeliune a musulmanilor. Aceasta operatiune, numita Gibraltar, a esuat, trupele pakistaneze au fost predate autoritatilor locale. Dupa aceasta actiune a Pakistanului, India si-a mutat trupe la granita urmata de o victorie in aceasta zona; Pakistan a deschis un nou front in sectorul de sud, luand prin surprindere trupele indiene care au ripostat cu atacuri aeriene.

Pakistanul era pe punctul de a izola Jammu si Kashmir de restul Indiei; India a invadat regiunea pakistaneza Punjab, contraatacul pakistanez venind la Khem Karan, regiunea vecina cu Punjabul indian. Acest atac a fost prevazut de fortele indiene care au invins armata pakistaneza. Natiunile Unite au adoptat o rezolutie prin care se cerea incetarea focului acceptata de cele doua state. Negocierile de pace au avut loc in URSS unde s-a semnat tratatul de la Toshkent prin care granita dintre cele doua state a fost restabilita pe linia de control.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.