Conflictele sociale

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.61

nivel: Facultate

DURKHEIM, pentru analiza mecanismelor integrarii, lasa mai putin loc pentru conflict. El lupta pentru "disciplina sociala", pentru intarirea unor norme colective in masura sa asigure unitatea sociala (criza morala a societatii provine din deficientele grave ale functiei de reglare pe care o exercita normele colective).SPENCER vede in conflict un principiu permanent, un factor de evolutie. In socie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conflictele sociale

DURKHEIM, pentru analiza mecanismelor integrarii, lasa mai putin loc pentru conflict. El lupta pentru "disciplina sociala", pentru intarirea unor norme colective in masura sa asigure unitatea sociala (criza morala a societatii provine din deficientele grave ale functiei de reglare pe care o exercita normele colective).SPENCER vede in conflict un principiu permanent, un factor de evolutie. In societatea moderna conflictul se desfasoara pasnic, in cadrul individualismului liberal.

MARX, initiatorul abordarii conflictualiste a fenomenelor sociale, considera ca in orice societate bazata pe proprietatea privata exista, latent, germenele "razboiului" social. Existenta conflictului este intemeiata pe un determinism structural ce da o mica atentie intentionalitatii actorilor sociali ("pe o anumita treapta a dezvoltarii lor fortele de productie materiale ale societatii intra in contradictie cu relatiile de productie existente").

WEBER, un critic vehement al lui Marx, evita determinismul structural si pune accent pe actiune, intemeiata pe valori ce nu pot fi deduse numai din functia ocupata in societate; este o lupta intre indivizi ce incearca sa-si impuna propria vointa.SIMMEL, intr-o abordare interactionista, elaboreaza o teorie sociologica propriu-zisa a conflictului, devenita clasica. La Simmel este importanta confruntarea dintre actori, nu dintre structuri; conflictul este un proces pozitiv, si nu "patologic", ca la Marx. Conflictul, unul din formele cele mai vii de interactiune, nu poate fi realizat de un singur individ; presupune confruntarea a cel putin doua entitati.

Factorii de disociere - ura, invidia, nevoia, dorinta - sunt cauzele izbucnirii conflictului; acesta are misiunea de a rezolva dualismele divergente amintite; el reprezinta o modalitate de a reconstrui o anumita unitate, chiar cu pretul "distrugerii" complete a uneia din partile aflate in conflict.Schema de tratare a conflictelor este valida, incepand cu cele interpersonale si terminand cu cele "obiective" (ce implica reprezentanti ai unor interese colective). Astfel, Simmel elaboreaza o tipologie de rezolvare a conflictelor:

victorie, compromis, conciliere, refuzul definitiv al oricarei solutionari pentru a permite o noua coexistenta.
La nivel social, in afara posibilitatii de a reconstrui o noua unitate, conflictul are si o alta valenta, denumita "functia pozitiva a inamicului" si care ajuta la cresterea coeziunii interne (factor ce a contribuit la formarea statelor europene centralizate).Un aspect important in teoria lui Simmel il constituie raportul "diada - triada".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.