Conflictele de legi

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.25

nivel: Facultate

Conflictul de legi este o noţiune specifică dreptului internaţional privat, deoarece poate apare numai în raporturile juridice reglementate de această ramură de drept.
Existenţa elementului de extraneitate intr-un raport juridic face ca, în legătură cu acel raport juridic, să se nască un conflict de legi.
Într-o de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conflictele de legi

Conflictul de legi este o noţiune specifică dreptului internaţional privat, deoarece poate apare numai în raporturile juridice reglementate de această ramură de drept.
Existenţa elementului de extraneitate intr-un raport juridic face ca, în legătură cu acel raport juridic, să se nască un conflict de legi.
Într-o definiţie juridică, conflictul de legi este situaţia care apare în cazul în care într-un raport juridic există un element de extraneitate, şi care constă în aceea că acel raport juridic devine susceptibil de a i se aplica două sau mai multe sisteme de drept aparţinând unor state diferite.
Conflictul de legi este pasibil însă şi de o definiţie ,,metaforică" , şi anume el este o îndoială, o întrebare care se pune în mintea judecătorului competent pentru soluţionarea litigiului: care dintre sistemele de drept în prezenţă se aplică raportului juridic respectiv?
Pentru facilitarea înţelegerii noţiunii de conflict de legi, luăm următorul exemplu: un contract de vânzare - cumpărare încheiat între o firmă română (vânzătoare) şi una germană (cumpărătoare). Contractul s-a încheiat la Bucureşti, iar marfa se livrează în Germania. Între părţi a izbucnit un litigiu generat de neexecutarea corespunzătoare a contractului de către una din părţi. Problema primordială care se pune pentru judecătorul competent să soluţioneze acest litigiu este care anume dintre cele două sisteme de drept se va aplica. În acest caz există, aşadar, un conflict de legi, iar raportul juridic respectiv este de drept internaţional privat.
Din definiţia juridică a noţiunii de conflict de legi se desprind elementele esenţiale ale acestei instituţii, şi anume:
a) izvorul conflictelor de legi este elementul de extraneitate;
b) conflictul de legi nu implică în nici un fel un conflict de suveranităţi, între statul român şi cel străin, cu care elementul de extraneitate are legătură.
Considerăm că noţiunea de ,,conflict de legi" ar putea fi redată cel mai bine prin sintagma ,,concurs de legi", deoarece esenţa acestei instituţii este că, în legătură cu unul şi acelaşi raport juridic, sunt ,,în concurs" două sau mai multe legi aparţinând unor sisteme de drept diferite.
c) conflictul de legi apare în sistemele de drept ale unor state diferite. Aşadar, în sintagma ,,conflicte de legi", noţiunea de lege trebuie luată în sensul de ,,sistem de drept", aparţinând unui anumit stat

Formele şi soluţionarea conflictelor de legi

I. Conflictul de legi în cazul succesiunii de state

Ipoteza la care ne referim este cea a dispariţiei unui stat, la al cărui sistem de drept trimite norma conflictuală română, între momentul naşterii raportului juridic şi cel al litigiului. Problema care se pune este dacă judecătorul dintr-o ţară terţă (în speţă, cel român) va aplica într-un litigiu dat legea statului care a încetat să existe sau cea a statului succesor.
Pentru soluţionarea acestei probleme se impune o distincţie:
a) dacă statul român a fost desfiinţat prin constrângere, înclinăm către o soluţie întemeiată pe ideea ocrotirii intereselor legitime ale persoanelor afectate nemijlocit prin schimbarea abuzivă de suveranitate.
Practic, în aplicarea acestei soluţii, urmează a se ţine seama de voinţa reală a părţilor actului juridic şi de principiul că actul trebuie interpretat în sensul de a se produce efecte juridice (actus interpretandus est potius ut valet, quam ut periat).
b) în cazul în care un stat a fost desfiinţat prin contopire voluntară cu alt stat, se vor aplica regulile de drept tranzitoriu din Tratatul de unificare a celor două state, iar, ca principiu trebuie să ţină seama de dispoziţiile intertemporale din sistemul de drept străin (la care noma conflictuală română a trimis), iar nu de cele stabilite de legea forului (română).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.