Conflicte si rezolvarea lor in contexte educationale

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.82

nivel: Facultate

In abordarea si rezolvarea conflictelor (de obicei in cazul in care exista doua parti) se vorbeste despre diverse stiluri pe care le enumeram succint: a) metoda "castig - castig" in care ambele parti sunt satisfacute e rezultatul final; b) metoda "castig - pierdere" cand solutia este de partea unei parti, cealata fiind considerata ca fiind in pierdere, c) metoda "pierde-pierde" cand amblele parti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conflicte si rezolvarea lor in contexte educationale

In abordarea si rezolvarea conflictelor (de obicei in cazul in care exista doua parti) se vorbeste despre diverse stiluri pe care le enumeram succint: a) metoda "castig - castig" in care ambele parti sunt satisfacute e rezultatul final; b) metoda "castig - pierdere" cand solutia este de partea unei parti, cealata fiind considerata ca fiind in pierdere, c) metoda "pierde-pierde" cand amblele parti ajung la un compromis care de obicei este greu acceptat pentru fiecare insa se dovedeste benefic pentru disputele urmatoare. Alegerea unei strategii de catre mediator (in cazul in care exista un astfel de mediator) depinde atat de caracteristicile grupurilor cat si de sarcina pe care acestia o au de rezolvat.

2. Managementul conflictelor - posibilitati de solutionare
Exista orientari diverse in managementul conflictului, nu vom insista atat pe pe teorii care explica sursele sau dezvoltarea conflictelor, ci, mai degraba, vom incerca o enumerare a principalelor competente si tehnici necesare atat medierii cat si rezolvarii efective a conflictelor. Exista cateva reguli/ principii valabile atat pentru interactiunea si comunicarea eficienta cat si pentru rezolvarea conflictelor
.
Exercitiul 1. Dati exemple de conflicte la care s-a intamplat sa luati parte, fie in actvitatea educationala, fie in plan personal. S-a intimplat sa nu rezolvati un conflict asa cum ati dorit? Exista anumite elemente pe baza carora putem evalua conflictlele. Pentru fiecare dintre categoiile de mai jos incercati sa va evaluati strategiile voastre sau cele ale partenerilor. Fiti obiectivi!

1. favorizarea unei relatii pozitive pe toata perioada conflictului prin: ascultare activa, utilizarea intrebarilor deschise pentru clarificarea mesajelor; (ex. I-am ascultat sau nu pe ceilalti)
2. diferentierea dintre evenimente, comportamente si interpretarea lor, evaluarea diferitelor optiuni pe care participantii le au; (ex. eu/ celalalt/ ceilalti au judecat doar situatia X )
3. focalizarea pe problema existenta si nu pe indivizii care au o anumita pozitie;

4. utlizarea unor unor expresii impersonale pentru delimitarea situatiei conflictuale, si nu directe ca atac la o persoana sau la pozitia acesteia: a se evita formularea de tipul: "ai creat o problema sau tu esti de vina" ci "a aparut o problema... aceasta a fost ridicata de ... ceea ce este un lucru pozitiv pentru solutionarea problemei"...;
5. incurajarea exprimarii directe, fara impunerea propriilor argumente de nenumarate ori;6. solicitarea de informatii suplimentare sau argumente pentru intelegerea situatiei si a diverselor opinii si puncte de vedere; (ex. am fost (nu am fost) lasat sa prezint aspectele problemei)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.