Conflicte in sistemul european si modalitati de gestionare a crizelor

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.76

nivel: Facultate

Constient de puternicul sentiment anti-german din Marea Britanie, el a anuntat in timpul campaniei electorale din 1918 ca este de parere ca Germania trebuie sa plateasca " cat mai mult posibil" pentru pagubele pricinuite. Lloyd George era pregatit sa distruga militarismul german si sa sustina chiar cererea ca imparatul Wilhelm II sa fie spanzurat. El facea totusi deosebirea intre conducatorii fost[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conflicte in sistemul european si modalitati de gestionare a crizelor

Constient de puternicul sentiment anti-german din Marea Britanie, el a anuntat in timpul campaniei electorale din 1918 ca este de parere ca Germania trebuie sa plateasca " cat mai mult posibil" pentru pagubele pricinuite. Lloyd George era pregatit sa distruga militarismul german si sa sustina chiar cererea ca imparatul Wilhelm II sa fie spanzurat. El facea totusi deosebirea intre conducatorii fostului imperiu german si poporul german ca entitate. Germania era acum regim parlamentar. Parea un lucru nechibzuit sa subminezi autoritatea actualilor guvernanti sau sa-i persecuti pe acestia pentru pacatele imparatului.

Constient de pericolul pe care il poate reprezenta o Germanie inraita, Lloyd George a preferat ingaduinta. In raportul sau de la Fontainebleau din martie 1919, el scria : "Nu-mi pot imagina o cauza mai demna de un viitor razboi decat aceea prin care poporul german, care s-a dovedit a fi una din cele mai puternice si mai curajoase rase ale lumii, s-ar inconjura cu cateva state mici, multe dintre ele formate din neamuri care nu au avut niciodata un guvern stabil al lor, dar care inglobeaza un numar mare de germani ce manifesteaza pentru unirea cu patria mama ... Poti indeparta Germania de coloniile ei, ii poti reduce fortele armate la o simpla forta politieneasca, iar flota ei o poti reduce la efectivele unei puteri de rangul cinci;

cu toate acestea, in cele din urma, daca ea va socoti ca a fost tratata nedrept prin pacea din 1919, ea va gasi mijloacele sa plateasca pentru acest lucru. Liga Natiunilor, sau Societatea Natiunilor, a fost inscrisa inTratatul de la Versailles. Acest lucru era obsesia lui Woodrow Wilson. El credea (absolut eronat) ca Marea Britanie si Franta se vor opune ideii crearii Ligii. Cu toate ca nici Lloyd George, nici Clemenceau nu erau foarte incantati de aceasta idee, amandoi erau gata sa sustina crearea Ligii in schimbul relatiilor bune cu S.U.A.

Intr-adevar, ministrul afacerilor externe al Marii Britanii la sugestia lordului Robert Cecil (ministrul adjunct al afacerilor externe) si al lui Jean Smuts (ministru al apararii al Africii de Sud) a pregatit o propunere concreta pentru constituirea Ligii, in timp ce reprezentantii americani au venit la Paris "inarmati" numai cu o idee foarte vaga despre ceea ce avea sa fie Liga Natiunilor. Schema propusa de reprezentantii britanici a devenit structura de baza pe care s-a cladit Liga Natiunilor. Aliatii aveau pareri diferite despre desfasurarea activitatii Ligii, dar toti au fost de acord ca Germania nu va fi admisa in acest organism, pana nu va demonstra in mod categoric ca va respecta prevederile tratatului de pace.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.