Conexiunile logisticii cu alte domenii de activitati

1x punct

categorie: Marketing

nota: 5.78

nivel: Facultate

Pe de alta parte indeplinirea obiectivelor de marketing impune existenta unui sistem logistic capabil sa ofere utilitatile de timp, loc si posesie dorite de clienti.Servirea clientilor este considerata un instrument concurential redutabil.

Scopul unui sistem logistic integral este de a servi clientii la fel de bine sau mai bine decat concurentii.Servirea clientilor s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conexiunile logisticii cu alte domenii de activitati

Pe de alta parte indeplinirea obiectivelor de marketing impune existenta unui sistem logistic capabil sa ofere utilitatile de timp, loc si posesie dorite de clienti.Servirea clientilor este considerata un instrument concurential redutabil.

Scopul unui sistem logistic integral este de a servi clientii la fel de bine sau mai bine decat concurentii.Servirea clientilor se refera la asigurarea disponibilitatii produselor pentru clienti si este definita ca un ansamblu de activitati intercorelate, astfel servirea clientilor reprezinta lantul activitatilor de vanzare si satisfacerea clientilor care incepe cu primirea comenzilor si se incheie cu livrarea produselor la clienti in unele cazuri continuand cu servicii de intretinere a echipamentelor sau alte forme de sprijin tehnic.

Eficienta activitatilor logistice se evalueaza in functie de obiectivele care stabilesc performanta de marketing in firma.
Prin urmare,operatiunile logistice sunt considerate adegvate doar in masura in care concorda cu strategia de marketing.Intre cele doua trebuie sa existe o colaborare eficienta, permanenta si controlabila.
Un rol important in conexiunile logisticii cu marketingul il are mix-ul de marketing materializat in:

A Relatia intre logistica si produs - se refera la:
a) Informatiile pe care logistica le asigura pentru realizarea proiectarii produsului cu privire la
-sursele de aprovizionare
-costurile aferente materiilor prime,materialelor si componentelor necesare fabricarii produsului
-costul ambalarii de protectie
-costurile de transport si depozitare
-costul service-ului post vanzare

b)Asigurarea disponibilitatii produselor solicitate de clienti pe piata
Prin activitatile de aprovizionare,intreprinderea, obtine resursele necesare pentru a onora comenzile clientilor sai.
Oferirea de produse in cantitatile si structura sortimentala,la nivelul de calitate si cu periodicitatea dorite de cumparatorii potentiali impune performante logistice caracterizate prin ritmicitatea apprvizionarilor cu imputuri de calitate corespunzatoare.

c)Mentinerea calitatii produselor
Dupa ce produsul a fost lansat fabricatiei, logisticienii trebuie sa asigure pastrarea caracteristicilor sale pe parcursul fluxurilor fizice pana la clienti.

In acest scop, ei se vor preocupa de aspecte cum sunt:
-utilizarea unor ambalaje de protectie adegvate tipului de produs
-apelarea le procedee de manipulare care sa mentina integritatea marfurilor
-respectarea vecinatatilor admise in spatiile de depozitare
-urmarirea intrarilor si iesirilor in sau din statiile de depozitare pentru a evita expirarea termenului de garantie sau de valabilitate.

d)Ciclul de viata al produselor
Logisticienii trebuie sa diminueze intervalul de timp de la procurare la livrare pentru a inlatura riscul depasirii duratei ciclului de viata al produsului finit

B Relatia dintre logistica si pret
Costurile logistice fac parte din costurile totale si se materializeaza in:
-costuri pentru transport si manipulare
-costuri legate de procesul de stocare
-costuri de functionare a sistemului logistic

Costurile logistice pot reprezenta 10 pana la 30% din valoare vanzarilor
Relatia logistica-pret se caracterizeaza in
a)Absenta cheltuielilor ocazionate de tranportul produselor la client prin suportarea costurilor de transport de catre client
b)Livrarea produselor la clienti cu un pret uniform prin stabilirea unui pret mediu la transport, in raport de distanta medie intre beneficiar.

c)Nivelul de servire logistica ce influenteaza pretul in raport de crestere sau scaderea acestuia,astfel livrarea rapida a comenzlor presupune apelarea la servicii de transport premium cu tarife mai mari.

Onorarea comenzilor in 24 de ore de la primire impun mentinerea unui personal numeros la nivelul depozitului pentru a indeplini astfel de comenzi.

Firma furnizoare trebuie sa investigheze asteptarile reale ale clientilor referitoare la nivelul de servire pentru a evita sa ofere un nivel pe care clientul nu l-a solicitat si pe care nu este pregatit sa il plateasca.

d)Practicarea reducerilor de pret pentru diferite activitati logistice.
Firma furnizoare poate aplica un sistem de preturi care sa favorizeze comenzile in cantitati mari de produse. Numeroase firme practica un sistem de discount-uri cantitative.

Pentru firma vanzatoare,tranzactiile in cantitati mari determina scaderi relative ale costurilor legate de stocuri, transport si vanzare.
C Relatia logistica - promovare
-se refera la:

a)Implicarea logisticii in promovarea produsului pe piata
Investitia intr-o companie promotionala de lansare a noului produs nu este garantia succesului in conditiile in care firma nu este capabila sa asigure distributia a produselor catre clienti si cu atat mai mult cand nu poate asigura aprovizionarea la momentul potrivit cu resursele necesare constituirii ofertei sale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.