Conduita si atitudinea terapeutica in diabetul gestational

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.90

nivel: Facultate

Deoarece termenul de diabet gestational valideaza o sarcina cu risc obstetrical crescut, orice femeie care prezinta factori de risc (obezitate marcata, antecedente cu diabet gestational, glicozurie sau antecedente heredo-colaterale) dar nu numai ar trebui investigate pentru diabet gestational cat mai precoce in sarcina. Astfel, tinand cont de aceste aspecte este utila cunoasterea de catre medici a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conduita si atitudinea terapeutica in diabetul gestational

Deoarece termenul de diabet gestational valideaza o sarcina cu risc obstetrical crescut, orice femeie care prezinta factori de risc (obezitate marcata, antecedente cu diabet gestational, glicozurie sau antecedente heredo-colaterale) dar nu numai ar trebui investigate pentru diabet gestational cat mai precoce in sarcina. Astfel, tinand cont de aceste aspecte este utila cunoasterea de catre medici a unei conduite optime in urmarirea unei sarcini complicate cu diabet gestational. In acest context consideram utila revizuirea noutatilor aparute in literatura de specialitate, despre diabetul gestational.

Context general
Diabetul gestational reprezinta o perturbare a tolerantei la glucoza de severitate variabila, evidentiata pentru prima data in timpul sarcinii, dar care nu exclude posibilitatea ca alterarea tolerantei sa fi preexistat sarcinii. Nici pana in prezent nu exista un consens in ceea ce priveste criteriile de screening si diagnostic, dar este imperios necesara efectuarea testului screening la gravidele care prezinta urmatorii factori de risc:

1 varsta avansata (>30 ani);
2 obezitate marcata (BMI >25);
3 anamneza de diabet gestational sau macrosomie;
4 antecedente familiale de diabet zaharat;
5 prezinta sindromul ovarelor polichistice;
6 prezenta polihidramniosului (surplusului de lichid amniotic);
7 nasterea unui bebelus cu anomalii congenitale, nastere prematura, nastere cu fat mort sau nastere a unui copil cu o greutate mai mare de 4 kg in antecedntele obstetricale;
apartenenta la un grup etnic cu risc crescut: femeile de origine hispanica (latino-americance), amerindiene, afro-americane, din Asia de SE.

Diagnostic:Testul screening cu 50 g. glucoza recomandat de ADA (American Diabetes Association) consta in administrarea a jeun a 50 g. glucoza la 24- 28 SG (saptamani de gestatie); daca glicemia la o ora depaseste 140 mg/dl (7,8mmol/l) testul este considerat pozitiv si se trece la efectuarea unui test de toleranta la glucoza cu 75 sau 100 gr glucoza.

TTOG se efectueaza dupa un repaus digestiv nocturn de 8- 14 ore, o incarcare cu aproximativ 150 gr. carbohidrati timp de 3 zile; nivelele glicemiei acceptate fiind urmatoarele:
- a jeune = 95 mg/dl (5,3 mmol/l);
- o ora = 180 mg/dl (10 mmol/l);
- 2 ore = 155 mg/dl (8,6 mmol/l);
- 3 ore = 140mg/dl (7,8 mmol/l).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.