Conduita etica

2x puncte

categorie: Drept

nota: 9.64

nivel: Facultate

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica recomanda statelor membre sa asigure institutii functionabile si sisteme de promovare a conduitei etice in serviciul public.

Principiile identifica functii de indrumare, management si control, in baza carora sunt verificate sistemele de management al eticii publice. Aceste principii reflecta experienta tarilor OCDE si parerile vi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conduita etica

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica recomanda statelor membre sa asigure institutii functionabile si sisteme de promovare a conduitei etice in serviciul public.

Principiile identifica functii de indrumare, management si control, in baza carora sunt verificate sistemele de management al eticii publice. Aceste principii reflecta experienta tarilor OCDE si parerile vis-a-vis de managementul stabil al eticii.

Principiile au menirea unui instrument necesar tarilor pentru adaptarea la conditiile nationale. Ele nu sunt suficiente prin ele insesi, ele trebuie privite ca o cale de integrare in mediul mai larg al managementului public.

Recomandarea nr. R (2000) 10 privind codurile de conduita pentru functionarii publici a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei din 11 mai 2000 prevede ca ridicarea valorilor etice sunt mijloace importante pentru prevenirea coruptiei.

Guvernele statelor membre trebuie sa promoveze, sub rezerva legislatiei nationale si a principiilor administratiei publice, adoptarea codurilor nationale de conduita pentru functionarii publici bazate prin aceasta Recomandare. Grupul de State contra Coruptiei (GRECO) monitorix\zeaza implementarea acestei Recomandari.

Uniunea Europeana, de asemenea, atribuie o mare atentie luptei impotriva coruptiei si instituirii unor mecanisme de administrare eficienta si etica a serviciului public. Iar Compactul Initiativei Anti-Coruptie a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud Est prevede explicit angajamentul promovarii bunei guvernari si a administratiilor publice de incredere, in special promovarea implementarii recomandarilor privind etica serviciului public si codurile de conduita.

Una din conditiile puse in fata tarilor candidate la UE a fost adoptarea unui cod de conduita pentru functionarii publici.

Sub influenta Codului european, in februarie 2004 au fost puse bazele crearii unui cadru normativ pentru morala si etica in administratia publica din Romania, prin adoptarea de catre Parlament a Legii nr. 7/2004.

Adoptarea acestui act normativ reprezinta un pas important in reforma administratiei publice din Romania, daca se va reusi punerea in aplicare a noii legi, deplin si corect, rapid si cu hotarare.

Obiectivele explicite ale Parlamentului legate de aceasta lege sunt de a forma administratia publica din Romania prin:
- promovarea unor standarde de conduita si integritate in randul functionarilor publici;
- informarea cetatenilor asupra normelor de comportament la care trebuie sa se astepte din partea acestor functionari;
- schimbarea mentalitatilor ;
- alinierea la standardele europene.

Codul stabileste normele esentiale de conduita, obligatorii pentru toti functionarii publici, evidentiind un mod de comportament care nu a fost, pana in prezent, institutionalizat sau respectat, cum ar fi evitarea conflicului de interese si a utilizarii functiei pentru propriul interes.

Codul reprezinta atat un instrument de informare cu privire la conduita profesionala la care sunt indreptatiti cetatenii sa se astepte din partea functionarilor publici, cat si un mijloc de creare a unui climat de incredere si respect reciproc intre cetateni si functionarii publici pe de o parte, si intre cetateni si autoritatile administratiei publice, pe de alta parte.

Din perspectiva functionarilor publici, Codul reprezinta o colectie clara de norme de conduita, prin care se cere functionarilor publici sa asigure un tratament egal a cetatenilor in fata autoritatilor si institutiilor publice, profesionalism, impartialitate si independenta, cinste si corectitudine.

Codul stabileste in mod detaliat drepturile si obligatiile functionarilor publici in exercitarea functiei publice, printre care interdictia functionarilor publici de a solicita ori a accepta cadouri, servicii, favoruri, invitatii sau orice alt avantaj, care le sunt destinate personal, familiei, parintilor ori persoanelor cu care au avut relatii de afaceri sau de natura politica, care le pot influenta impartialitatea in exercitarea functiilor publice detinute ori pot constitui o recompensa in raport cu aceste functii. Incalcarea acestui principiu este ceea ce Codul Penal reglementeaza ca infractiune de ,,luare de mita".

Codul prevede ca incalcarea prevederilor sale de catre functionarii publici poate atrage raspunderea disciplinara, atunci cand prin faptele savarsite cu incalcarea normelor de conduita profesionala, creeaza prejudicii persoanelor fixice sau juridice.

Atributia de coodonare a aplicarii, precum si de control al aplicarii normelor prevazute in Cod revine Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP).

ANFP poate fi sesizata cu privire la incalcarea normelor Codului de catre orice persoana interesata. Comisiile de disciplina au dreptul de a examina asemenea fapte si de a propune masuri administrative.

In cazul in care faptele unui functionar public sunt prevazute de Codul Penal, acestea vor fi supuse spre cercetare autoritatii competente. Fara a trece cu vedrea aspectele pozitive ale legii, se impune totusi sa ne referim si la elementele lipsa.

Pana in prezent, aplicare Codului este lenta, partial deoarece lipsesc prevederile legislative suficient de clare, care sa stabileasca sanctiunile in cazul incalcarii prevederilor sale.

In lipsa unei astfel de clarificari, motivatia functionarilor publici de a adopta si aplica profesionalismul, integritatea si impartialitatea cerute de lege este deficienta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.