Conduita diagnostica si terapeutica in cazul traumatismelor

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.81

nivel: Facultate

Evaluarea primara trebuie parcursa complet in maxim treizeci de secunde. Aceasta presupune: siguranta salvatorului si a victimei, evaluarea starii de constienta, asigurarea libertatii cailor aeriene, evaluarea respiratiei, evaluarea circulatiei, evaluarea neurologica rapida, scoaterea hainelor - cu protectie fata de factorii de mediu si controlul temperaturii.I. Siguranta salvatorului si a victime[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conduita diagnostica si terapeutica in cazul traumatismelor

Evaluarea primara trebuie parcursa complet in maxim treizeci de secunde. Aceasta presupune: siguranta salvatorului si a victimei, evaluarea starii de constienta, asigurarea libertatii cailor aeriene, evaluarea respiratiei, evaluarea circulatiei, evaluarea neurologica rapida, scoaterea hainelor - cu protectie fata de factorii de mediu si controlul temperaturii.I. Siguranta salvatorului si a victimei
Salvatorul nu va intra in medii ostile decat in urma unor masuri de siguranta, precedat si ajutat de celelalte forte care conlucreaza la misiunea de salvare.

Victima trebuie scoasa cat mai repede si mai sigur din acest mediu pentru a nu adauga leziuni suplimentare. Echipa medicala din unitatea spitaliceasca trebuie sa foloseasca echipament de protectie (manusi, masca, ochelari, halat de protectie) si sa fie atenta la folosirea instrumentarului taios si a aparaturii din dotare precum si la pacientii sau apartinatorii violenti, agitati, agresivi.
Se face urmarind schema AVPU, care ofera premisele unei orientari rapide asupra situatiei:

A - pacient alert; V - raspuns la stimul verbal; P - raspuns la stimul dureros; U - victima nu raspunde. III. Asigurarea libertatii cailor Eliberarea si mentinerea unei cai aeriene libere este prioritatea in tratamentul oricarui pacient. Daca pacientul este constient si vorbeste fara efort si fara sunete supraadaugate, calea aeriana este probabil neobstruata. Daca sunetul este deformat sau pacientul depune un efort important pentru a vorbi - presupune compromiterea caii aeriene. Pacientul inconstient, cu o cale aeriana libera, poate prezenta brusc obstructie, cand baza limbii cade in hipofaringe.

Cauze de obstructie: - pentru calea aeriana superioara: caderea posterioara a limbii ca urmare a scaderii tonusului musculaturii planseului bucal la bolnavul inconstient, secretii, sange, edem, vomismente, bronhospasm. pentru calea aeriana inferioara: secretii, sange, edem, vomismente, bronhospasm. Pentru a elibera calea aeriana se realizeaza initial subluxatia anterioara a mandibulei, ridicarea acesteia si deschiderea gurii. Este contraindicata hiperextensia capului datorita riscului de agravare a unei potentiale leziuni de coloana cervicala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.