Conducerea si organizarea BNR

3x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Primul element component al sistemului bancar romanesc ,BNR institutie cu personalitate juridica , are ca obiectiv fundamental asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor, elaborand, aplicand si raspunzand de politica monetara si de politica cursului de schimb, de autorizarea, reglementarea si supravegherea prudentiala a institutiilor de credit, de promovarea si monitorizarea bunei function[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conducerea si organizarea BNR

Primul element component al sistemului bancar romanesc ,BNR institutie cu personalitate juridica , are ca obiectiv fundamental asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor, elaborand, aplicand si raspunzand de politica monetara si de politica cursului de schimb, de autorizarea, reglementarea si supravegherea prudentiala a institutiilor de credit, de promovarea si monitorizarea bunei functionari a sistemelor de plati pentru asigurarea stabilitatii financiare de emitere a bancnotelor si a monedelor ca mijloace legale de plata pe teritoriul Romaniei, de stabilirea regimului valutar si suprevegherea respectarii acestuia, de administrarea rezervelor internationale a Romaniei.

In procesul edificarii economiei de piata a fost consolidata independenta bancii centrale si credibilitatea ei. Independenta acesteia este inteleasa ca "o conlucrare cu Guvernul, ea fiind centrul sistemului bancar, asa cum sistemul financiar bancar este centrul economiei de piata , centru institutional" .Banca Nationala a Romaniei este o institutie publica independenta, cu sediul central in municipiul Bucuresti si poate avea sucursale si agentii atat in municipiul Bucuresti, cat si in alte localitati din tara.

Consiliul de administratie este organismul cu drept de decizie in ceea ce priveste politicile in domeniul monetar si al cursului de schimb, autorizarea, reglementarea si supravegherea prudentiala a institutiilor de credit, monitorizarea sistemelor de plati, organizarea interna a bancii. Consiliul de administratie hotaraste, de asemenea, care sunt atributiile ce revin structurilor executive si personalului Bancii Nationale a Romaniei.

Pentru asigurarea eficientei procesului decizional, in cadrul BNR functioneaza 4 structuri operative cu responsabilitati in exercitarea principalelor functii ale unei banci centrale:
Comitetul de politica monetara,
Comitetul de supraveghere,
Comitetul de administrare a rezervelor internationale
Comitetul de audit

Comitetul de politica monetara constituit ca o structura permanenta, cu rol consultativ si decizional, este alcatuit din 9 membri si este condus de guvernatorul BNR. Principalele atributii se refera la stabilirea coordonatelor strategice ale politicii monetare, caracteristicile cadrului operational al acesteia, obiectivele si liniile directoare pe orizonturi diferite de timp, precum si masuri de imbunatatire si de crestere a eficacitatii politicii monetare si a cadrului sau operational, inclusiv din perspectiva armonizarii acestuia cu cerintele Bancii Centrale Europene.

Comitetul de supraveghere reprezinta o structura permanenta, cu caracter deliberativ si decizional. Este compus din 10 membri si este condus de guvernatorul BNR. Atributiile si competentele sale vizeaza activitatile de evaluare si monitorizare a functionarii institutiilor de credit din perspectiva calitatii activelor, a performantelor financiare si a incadrarii lor in nivelul reglementat al indicatorilor de prudenta bancara, dar si a asigurarii bazei de reglementare, conform legislatiei specifice si practicilor internationale in materie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.