Conducere si conducator, manager, lider

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Studiul activitatii de conducere face obiectul stiintei managementului, care promoveaza un sistem de concepte, metode si instrumente prin care se realizeaza conducerea unei entitati micro sau macroeconomice, sociale, stiintifice sau culturale, in vederea atingerii unor obiective cat mai inalte.Aparitia si dezvoltarea managementului ca stiinta a conducerii a impus trecerea de la o conducere de tip [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Conducere si conducator, manager, lider

Studiul activitatii de conducere face obiectul stiintei managementului, care promoveaza un sistem de concepte, metode si instrumente prin care se realizeaza conducerea unei entitati micro sau macroeconomice, sociale, stiintifice sau culturale, in vederea atingerii unor obiective cat mai inalte.Aparitia si dezvoltarea managementului ca stiinta a conducerii a impus trecerea de la o conducere de tip amatorist, bazata pe talent, intuitie si experienta, la o conducere profesionista, bazata pe un sistem de cunostinte, pe asumarea responsabilitatii sociale, pe autocontrol, pe abilitati de organizare, de comunicare si de luare a unor decizii pertinente.

Intr-o institutie sau organizatie cel investit cu atributul conducerii are in subordinea sa oameni pe care trebuie sa-i coordoneze, sa le dea sarcini, sa vegheze la indeplinirea acestora, sa-i controleze si sa raspunda de ei. Insa, fiecare om isi va exercita aceste atributii in functie de modul sau propriu de a gandi, simti si actiona, adica va avea propriul sau "stil de conducere".

Stilul este felul propriu de a se exprima al unei persoane, o metoda sau o maniera de lucru, modul sau general de a fi . Cand raportam aceste caracteristici la modul cum cineva actioneaza in mod constant la locul sau de munca, la ceea ce este propriu in felul lui de a munci, definim stilul de munca, iar cand ne referim la specificul comportamentului conducatorului, definim stilul de conducere.

Stilul de conducere insumeaza toate particularitatile caracteristice cadrelor de conducere, ansamblul de atitudini, metode de lucru adoptate si trasaturile specifice relatiilor cu subalternii si cu mediu extern.
In aprecierea unui anumit stil de conducere, un rol important ii revine sistemului de relatii interumane si, prin urmare, in sens larg, stilul de conducere poate fi definit ca felul de a lucra cu oamenii.

Un stil de conducere eficient are in vedere apropierea realitatii conduse de modelul functional ideal. Stilul de conducere reiese intotdeauna din modul cum este perceput conducatorul, liderul sau seful respectiv de catre cei cu care se afla in relatii functionale : subalterni, colaboratori si superiori. Toti acesti oameni mai cu seama subordonatii, percep stilul de conducere al sefilor ca fiind acela care le caracterizeaza activitatea pe termen lung, indiferent de abaterile intamplatoare de la conduita obisnuita .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.